Nieuws

Krappe arbeidsmarkt financials: 'Werkgevers moeten eisen bijstellen'

Werkgevers zijn nog steeds niet voldoende bereid om eisen te schrappen, zich meer aan te passen aan de sollicitant en het salarisaanbod omhoog te schroeven.

Dat concludeert recruitmentbureau Robert Walters. Veel organisaties zouden wervingsproblemen onderschatten en daardoor niet genoeg aandacht besteden aan het bijstellen van hun wervingsprocedures, en dan met name de eisen die zij stellen aan kandidaten.

Finance recruitment consultant Yasimin Harput van Robert Walters zegt dat er nog wel kandidaten zijn, maar dat de vraag enorm is toegenomen de laatste tijd. "Organisaties willen meer grip en sturing op hun kpi's krijgen en de organisatie bovendien volwassener inrichten. Dit komt voort uit de onzekerheid die de coronacrisis met zich meebracht. De paniek die toen intern ontstond, willen ze niet meer. De afgelopen twee jaar zijn veel organisaties erachter gekomen welke processen en systemen voor zwakke plekken in de finance kolom zorgen, en dat ze financials nodig hebben voor zaken als beheer, sturing en risico's. IT en cybersecurity zijn momenteel booming, maar er wordt ook over de gehele linie meer geïnvesteerd in de financiële kolom", aldus Harput.

Volgens Harput is concessies doen een must in een tijd waarin het aantal sollicitanten voor een finance functie "op één hand te tellen is". Harput geeft toe dat het bieden van hogere salarissen vooral voor grote organisaties vaak moeilijk is. "Zij kunnen hun salarishuis niet veranderen. Bij de grotere corporates werken veel financials in vergelijkbare functies, en je raadt het al: zij praten met elkaar over hun salaris. Je kunt je dus voorstellen dat uitzonderingen maken op het salarishuis een groot risico met zich meebrengt."

Een van de tips die Harput aan werkgevers meegeeft is dat ze de persoonlijkheid van de sollicitant zwaarder moeten laten wegen dan harde ervaringseisen. "Ik zie dat veel sollicitatieprocedures vrij lang duren, mede doordat organisaties het niet altijd aandurven om kandidaten te spreken die niet aan alle eisen voldoen. Dan raad ik hen soms toch aan om met een sollicitant in gesprek te gaan, omdat het qua soft skills wel goed matcht", zegt Harput, die aangeeft dat dit uiteindelijk toch vaak tot een overeenkomst kan leiden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.