Nieuws

PwC voelt nog weinig voor scheiding van controle en advies

De wereldwijde PwC-organisatie ziet meer voordelen dan risico’s in het vasthouden aan het multidisciplinaire model. Om personeel aan te trekken is het aanbieden van controle- en adviesdiensten onder één dak cruciaal.

De voordelen van het multidisciplinaire model wegen op tegen de zorgen over het beheersen van risico’s rondom mogelijke belangenconflicten tussen verschillende divisies, stelde global ceo Bob Moritz van PwC recent in een interview met de Financial Times. Die risico's zijn goed te beheersen, meent hij.

De grootste beperking bij het uitbreiden van de organisatie is het kunnen aannemen van de juiste mensen, in plaats van toegang tot kapitaal of regels voor belangenconflicten, aldus Moritz. PwC hoeft geen kapitaal van buiten aan te trekken. Wel wordt gekeken naar mogelijke verkoop van niche-onderdelen "aan de randen" van de organisatie, zoals het afstoten in 2021 van wereldwijde mobility diensten aan een private equity-groep, voor een bedrag van ruim twee miljard dollar.

De wereldwijde bestuursvoorzitter verwijst in het interview met de FT ook naar de miljardeninvesteringen van PwC in het kader van de New Equation-strategie, gericht op omzetverhoging door advisering over milieu-, sociale en governancekwesties.

Schok

Het voornemen van EY voor mogelijke splitsing van de audit- en adviesdivisies, met wellicht ook een beursnotering van de adviestak, wordt internationaal gezien als de grootste schok in de sector sinds de ondergang van Arthur Andersen als gevolg van het Enron-schandaal, zo schrijft de FT.

Sinds EY het voornemen in mei presenteerde, wordt ook gekeken naar de andere drie big four-kantoren. Tot nu toe houden die vast aan de combinatie van audit- en adviesdiensten. Moritz weigerde rechtstreeks commentaar op de plannen van EY voor een splitsing, maar zag er geen bedreiging in voor de eigen audit activiteiten.

Vasthouden aan een multidisciplinair model vergroot de kansen van PwC om consultants te behouden in geval van een recessie, door hen kansen te bieden in de auditpraktijk. Daar zijn de inkomsten beter bestand tegen economische neergang, aldus Moritz. Ook het investeren in de kwaliteit van de auditpraktijk is van belang.

De internationale bestuursvoorzitter van PwC verwacht voor dit jaar een recordomzet van zo'n vijftig miljard dollar. Het aantal medewerkers van PwC is in het afgelopen boekjaar gestegen met 32.000 naar 327.000 eind juni, ondanks een verlies van zo’n tienduizend mensen door de genoemde verkoop van de wereldwijde mobility diensten en het verbreken van de banden met de Russische organisatie.

Reactie Jan Bouwens

Hoogleraar Jan Bouwens reageert in de FT op de berichtgeving over PwC. We moeten ons niet te veel zorgen maken over de keuzes van EY of PwC, meent hij. "Veertig jaar onderzoek naar de voor- en nadelen van splitsing van controle en advies geven weinig support voor het idee dat scheiding gunstig is voor de audit kwaliteit."

De discussie over de combinatie van controle- en adviesdiensten wordt ook op Accountant.nl momenteel weer hevig gevoerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.