Nieuws

Vitamine A: De blinde vlekken van de accountant

Een nieuw 'ethisch competentiemodel' moet accountants helpen om hun blinde vlekken te zien. Dat stellen Boudewijn de Bruin en Eddy Vaassen in Vitamine A, de podcast voor accountants.

» Beluister Vitamine A-podcast aflevering #28: in gesprek met Boudewijn de Bruin en Eddy Vaassen over ethische dilemma's; via Spotify, Apple Podcast of Simplecast.

Vitamine A-host Sven Budding spreekt in de podcast met Boudewijn de Bruin, hoogleraar Financial Ethics aan de Rijksuniversiteit Groningen, en Eddy Vaassen, hoogleraar Accountancy aan Tilburg University. "Ontdek je blinde vlekken", is hun oproep aan accountants.

VitamineA_14juli2022_900x590.jpg

De Bruin en Vaassen werken vanuit de faculty Ethiek, Cultuur en Gedrag van de NBA aan een ethisch competentiemodel voor accountants, gebaseerd op recent onderzoek. Integriteit is heel belangrijk voor accountants, maar een begrip als 'rechtvaardigheid' scoort lager, aldus de hoogleraren.

Het competentiemodel moet beroepsgenoten helpen om hun eigen blinde vlekken te onderkennen. In het gesprek wordt nader ingegaan op ethische dilemma's en in hoeverre het eigen moreel kompas bestand is tegen externe druk.

Alle afleveringen van de Vitamine A-podcast zijn ook terug te vinden via de podcast-button op Accountant.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.