Nieuws

Beoogde Britse premier wil financiële toezichthouders samenvoegen

De Britse kandidaat voor het premierschap Liz Truss wil drie financiële toezichthouders samenvoegen tot één nieuwe toezichthouder. De Financial Reporting Council (FRC), die toezicht houdt op het accountantsberoep in het VK, blijft buiten de hervormingsplannen van Truss.

Volgens Britse media wil Truss, momenteel minister van buitenlandse zaken, de Financial Conduct Authority (FCA), de Prudential Regulation Authority (PRA) en de Payments Systems Regulator (PSR) samenvoegen. Concrete stappen zijn nog niet gezet, maar de beoogde bundeling van de toezichthouders is onderdeel van een “bredere oorlog tegen technocraten en ambtenaren”.

Met name de FCA, die toezicht houdt op grote banken, verzekeraars en zo’n 60.000 financiële dienstverleners, ligt onder vuur. Met liefst vierduizend medewerkers is het de grootste toezichthouder van Engeland, maar tegelijk laat de FCA soms steken vallen.

De PRA, onderdeel van de Bank of England, ziet toe op de financiële gezondheid van de grootste banken en verzekeraars in het VK en telt 1350 medewerkers. De PSR is met 130 medewerkers veel kleiner en opereert als dochteronderneming van de FCA. De betrokken toezichthouders willen niet reageren op de berichtgeving.

Hervorming FRC

De Financial Reporting Council (FRC), die regelmatig het nieuws haalt door de stevige boetes die aan accountantskantoren worden uitgedeeld, zou buiten de reorganisatie van Truss blijven. Maar rondom de FRC spelen al langer plannen om de waakhond te hervormen. Een nieuwe Audit, Reporting and Governance Authority (ARGA) zou de FRC moeten gaan vervangen.

Medio juli bracht de FRC in dat verband zelf nog een position paper uit, waarin voorstellen voor betere corporate governance worden gedaan. Dat document volgt op eerdere consultatie van hervorming van het framework voor corporate governance, corporate reporting en audit, waarop ook de regering haar visie heeft gegeven.

Race om premierschap

Liz Truss lijkt grote kans te maken om Boris Johnson op te volgen als premier. Ze is in de race om het premierschap met Rishi Sunak, de voormalig Britse minister van financiën.

Truss wil stevige hervormingen tot ‘hoeksteen’ van haar beleid als premier maken, zo schrijft de Britse pers. Daarbij kijkt zij onder meer naar de rol van de Bank of England, die onvoldoende daadkrachtig zou functioneren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.