Nieuws

Jonge accountants en advocaten gaan niet meer voor de top, maar werken liever parttime

Sectoren waar medewerkers kunnen opklimmen tot partner, zoals de accountancy en de advocatuur, merken dat het minder vanzelfsprekend is dat mensen dit ambiëren. Jonge beroepsgenoten geven de voorkeur aan parttime werken.

Dat schrijft het FD. Meer dan in het verleden hebben advocaten, notarissen en accountants behoefte aan autonomie en flexibiliteit. Dat bleek onder meer uit intern onderzoek bij advocatenkantoor Van Doorne.

Werkgevers denken na over meer mogelijkheden om medewerkers te vinden en te binden, aldus de krant. Van Doorne maakt het bijvoorbeeld makkelijker om een sabbatical op te nemen. Ook kunnen advocaten een 'stand-still periode' inlassen.

Volgens een arbeidsrechtadvocaat moet vooral bij de jonge generatie het werk in hun leven passen. “Zij willen graag hard werken om een goede advocaat te worden, maar niet doorlopend. En het moet duidelijk en bijtijds gecommuniceerd worden als zij in het weekend aan de slag moeten.” Ook de Nederlandse Orde van Advocaten ziet dat  jongeren vaker parttime willen werken.

De arbeidsrechtadvocaat vraagt zich tegenover het FD af, of het partnermodel in de toekomst nog wel voldoet aan de veranderende wensen van advocaten. “Misschien is dat ook wel aan modernisering toe.”

Werkdruk

Het FD verwijst naar recente CBS-cijfers, die aangeven dat deeltijdwerk ook onder hoogopgeleiden in trek is. Ook memoreert de krant eerder onderzoek van ING naar de accountantssector en onderzoek van de NBA Young Profs.

Daaruit blijkt dat jonge medewerkers meer moeite hebben met hoge werkdruk, lange dagen en veel overwerk. “Negen op de tien gaven aan dat de hoge werkdruk negatief uitpakt voor hun persoonlijke welzijn. De helft twijfelde aan de beroepskeuze”, zo schrijft het FD over het NBA-onderzoek.

Festival

Ook andere onderzoeken tonen aan dat werkplezier en een goede balans tussen werk en privé voor de jongere generatie van toenemend belang zijn.

De NBA Young Profs organiseren in dat kader op 26 augustus een zomerfestival voor jonge (aankomend) accountants, met als thema Happy@Work.

FD: 'De top bereiken? Voor jonge hoogopgeleiden hoeft het niet meer zo nodig'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.