Kwart bedrijfs- en overheidsgebouwen niet zuinig
Van alle bedrijfs- en overheidsgebouwen in Nederland is een kwart niet energiezuinig. Slecht een klein deel van deze gebouwen heeft op dit moment een energielabel. Voor eigenaren of gebruikers van slecht geïsoleerde panden dreigt het een dure winter te worden.
Volgens analysebureau Taskforce Label A verbruiken alle bedrijfs- en overheidsgebouwen in Nederland samen 1,5 miljard kubieke meter gas per jaar. Daar zou de helft van af kunnen als al die gebouwen de hoogste score voor energiebesparing zouden hebben.
Onderzoekers van het bureau schatten dat zo'n 115.000 van de circa 480.000 zogeheten utiliteitsgebouwen slechter scoren dan energielabel C, de ondergrens voor gebouwen die als energiezuinig gelden.
Bij een D-label ligt het gemiddelde gasverbruik tweeënhalf keer zo hoog als bij de hoogste score. Bij de laagste score, G, is dat ruim vier keer zoveel. Maar ook een gebouw met energielabel C gebruikt gemiddeld twee keer zoveel als een gebouw met label A. Vooral kleinere oudere panden van bijvoorbeeld winkeliers of scholen scoren slecht.
Acuut probleem
Voor veel kantoorpanden doemt een nieuw probleem op: zonder energielabel C mogen ze niet meer in gebruik zijn na 1 januari 2023. Toch hebben zestigduizend kantoren nog geen label. Volgens Taskforce Label A voldoet één op de vijf kantoren nu bovendien niet aan de maatstaven voor het vereiste label. Van alle bedrijfs- of overheidsgebouwen heeft 22 procent een energielabel.
Het bureau vroeg voor het onderzoek van alle utiliteitsgebouwen in Nederland onder meer de functie, de oppervlakte en het bouwjaar op. Die werd vergeleken met gebouwen die dezelfde kenmerken hebben waarvan wel een energielabel bekend is. Zo kon per gebouw bepaald worden wat voor soort energielabel ze waarschijnlijk hebben.
Volgens projectleider Marcel van Miert is de methode te vergelijken met die voor WOZ-waardes. "Het blijft een inschatting, maar het geeft wel een idee. Iedere keer dat een bedrijfspand wordt verkocht of verhuurd is het verplicht een energielabel te geven, dus die energielabels geven een vrij betrouwbaar beeld."
Bron: ANP
Gerelateerd

PwC: Uitstoot moet veel sneller omlaag om klimaatdoelen te halen
De uitstoot van CO2 moet in de komende jaren zeven keer zo snel dalen als nu, om de klimaatdoelen zoals vastgelegd in het akkoord van Parijs te kunnen halen.

RVO: Subsidie verduurzaming maatschappelijk vastgoed in een dag op
Maandag 18 september ging de subsidieregeling voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) open. Binnen een dag was bijna het dubbele aangevraagd...

ESG aggregeren in een maatstaf is als het recht praten van een banaan
De werkelijkheid rondom duurzaamheidsinformatie is te complex om in een ongenuanceerde ESG-maatstaf te vangen, meent Jan Bouwens.

Verduurzaming bij veel mkb-bedrijven niet op agenda
Hoewel verduurzaming kan leiden tot kostenbesparing bij bijvoorbeeld energie, slaagt een flink deel van de mkb-ondernemingen er niet in om te verduurzamen.

Minder energiezuinige kantoren dalen fors in waarde
Sinds dit jaar moeten kantoren verplicht een energielabel C of beter hebben. Kantoren die minder energiezuinig zijn, dalen inmiddels flink in prijs.