Nieuws

Ministeries maken bij subsidieverstrekking nauwelijks gebruik van Bibob-onderzoek

De twee grootste ministeriële subsidieverstrekkers maken bij subsidieaanvragen nauwelijks gebruik van Bibob-onderzoek. Dat blijkt uit berichtgeving door Nieuwsuur.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de dienst Uitvoering van Beleid SZW verstrekken samen voor 17 miljard euro aan subsidies per jaar, zo meldt Nieuwsuur. Overheden mogen op basis van de Wet Bibob (Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur) ondernemers screenen bij de aanvraag van vergunningen, overheidsopdrachten en vastgoedtransacties. Bij risico op ernstig misbruik kan de overheid een vergunning weigeren, aldus het NOS-actualiteitenprogramma.

Gemeenten, provincies en het Rijk kunnen op grond van de Wet Bibob informatie over personen, bedrijven of instanties uitwisselen met opsporingsdiensten. Uit het jaarverslag van het Landelijk Bureau Bibob blijkt dat in 2021 467 adviezen zijn aangevraagd. Slechts 25 daarvan kwamen van de landelijke overheid (5,3 procent).

Geen afspraken

Volgens hoogleraar en Bibob-expert Albertjan Tollenaar gaat het om enorme bedragen en grote subsidieontvangers. Hij stelt dat er veel "misdaadbevorderende sectoren" zijn waar subsidies een rol spelen, zoals de afvalbranche en investeringen in het kader van de energietransitie. "Die trekken partijen aan die geld willen of kunnen witwassen."
De RVO geeft tegenover Nieuwsuur aan dat ministeries zelf bepalen of ze Bibob-onderzoek willen inzetten bij subsidie-aanvragen en dat daarover door de RVO geen afspraken zijn gemaakt met de ministeries. Bibob-onderzoek wordt daarom niet toegepast bij nationale subsidies en ook niet bij EU-subsidies, concludeert het nieuwsprogramma.
Volgens het ministerie van Economische Zaken vindt controle achteraf plaats en wordt daarom geen gebruikgemaakt van Bibob-onderzoek. "Bibob is niet het enige middel om het eigenlijke gebruik van publieke middelen te waarborgen en is ook duur." Tegelijk stelt het ministerie te werken aan "betere afspraken".

Kamer wil opheldering

Bij de dienst Uitvoering van Beleid SZW zijn er in de afgelopen drie jaar helemaal geen Bibob-toetsingen uitgevoerd naar subsidieaanvragers, erkent de dienst tegenover Nieuwsuur.
Tweede Kamerleden willen opheldering over een en ander van de verantwoordelijke ministers. "De minister van Justitie roept gemeenten op om meer gebruik te maken van Bibob en de wet wordt binnenkort zelfs uitgebreid", aldus D66-Kamerlid Joost Sneller tegenover het nieuwsprogramma. "Ondertussen heeft de Rijksoverheid zelf mogelijkheden om criminelen buiten de deur te houden, maar gebruikt die niet."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.