Nieuws

NRC: Advocaten namen vaak cash aan, tegen eigen tuchtregels

Nederlandse strafrechtadvocaten hebben de eigen tuchtregels rondom het accepteren van cash geld veelvuldig overtreden. Contante betaling werd op grote schaal geaccepteerd, zonder dat er sprake was van uitzonderlijke omstandigheden die daarvoor vereist zijn.

Dat meldt NRC. Daarnaast lieten advocaten in een groot aantal gevallen na over contante betalingen boven de 5.000 euro te overleggen met de lokale deken, terwijl dit wel zou moeten.

Daardoor bestaat het risico dat advocaten zich schuldig hebben gemaakt aan schuldwitwassen of schuldheling. Dat blijkt uit een onderzoek van de lokale dekens, die toezicht houden op de advocatuur, onder 45 strafrechtkantoren door heel Nederland, waarvan de conclusies gedeeld zijn met NRC.

In het onderzoek, uitgevoerd door de unit Financieel Toezicht Advocatuur in opdracht van de dekens, werd de financiële administratie van de jaren 2018 tot 2020 van 45 strafrechtkantoren bekeken. Vooral in 2018 en 2019 werden de tuchtregels massaal geschonden, in 2020 nam het aantal cash betalingen sterk af, volgens de dekens mede door het aankondigen van het onderzoek en de discussie die daardoor binnen de beroepsgroep op gang kwam: het ging rondzingen dat de onderzoekers voor de deur zouden kunnen staan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.