Nieuws

Ondernemingskamer behandelt verzoek Lakeman om vernietiging jaarrekening pensioenfonds

De Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam neemt een klacht van Pieter Lakeman tegen het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) in behandeling.

Volgens Lakeman, voorzitter van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) hanteert PME in het jaarverslag 2021, onder dwang van De Nederlandsche Bank (DNB), een te lage rekenrente. Daardoor vallen het resultaat en eigen vermogen veel te laag uit en worden pensioenontvangers, premiebetalende werknemers en bij het fonds aangesloten ondernemingen jaarlijks voor miljarden euro's benadeeld.
Lakeman vraagt de Ondernemingskamer de jaarrekening te vernietigen en te laten vervangen door een jaarrekening waarin het beleggingsresultaat wél een rol speelt bij de vaststelling van de rekenrente. Op 27 oktober is er een besloten zitting over de zaak.
EY, de accountant van PME, krijgt van de Ondernemingskamer tot 6 oktober de tijd om desgewenst een standpunt bij de griffie in te dienen.

Europese regel overtreden

Lakeman stelt dat de rekenrente volgens Europese regelgeving (IORP II-richtlijn) vastgesteld moet worden. Die bepaalt dat daarbij rekening gehouden moet worden met het beleggingsrendement. De SOBI-voorzitter meent dat DNB veel pensioenfondsen in problemen brengt, door hen te verplichten deze Europese regel te overtreden. Daardoor vallen resultaat en eigen vermogen in totaal vele tientallen miljarden euro's te laag uit.
Lakeman meent dat de rentetermijnstructuur die DNB aan pensioenfondsen oplegt een onjuiste grondslag kent en niet in lijn is met de IORP II-richtlijn. De in het boekjaar 2021 toegepaste rekenrente bedroeg minder dan 0,6 procent, terwijl het gemiddelde beleggingsrendement van Nederlandse pensioenfondsen al tientallen jaren méér dan zes procent bedraagt.

Bulken van het geld

Een vergelijkbaar verzoek deed SOBI in juli bij de Ondernemingskamer over de jaarrekening 2021 van het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) en het Pensioenfonds voor de Bouw. Daarover buigt de Ondernemingskamer zich in een later stadium.
Volgens de SOBI-voorzitter "bulken pensioenfondsen van het geld" en kunnen ze pensioenuitkeringen volledig indexeren en premies verlagen. De door DNB verplicht gestelde rentetermijnstructuur tast het eigen vermogen en resultaat honderden miljarden euro’s aan, aldus Lakeman.

Bron: SOBI

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.