Nieuws

Opnieuw beslag gelegd bij Van Lienden en zakenpartners

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft opnieuw beslag gelegd op onder meer financiële tegoeden, in het strafrechtelijk onderzoek naar Sywert van Lienden en de andere voormalig bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA).

Eind april werd al voor een totaalbedrag van 11,5 miljoen euro beslag gelegd op de Nederlandse bankrekeningen van de hoofdrolspelers in de 'mondkapjesaffaire'. Ditmaal is het beslag gelegd in Nederland, Luxemburg en Zwitserland. Het gaat naast financiële tegoeden ook om woningen en auto's, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Van Lienden en de andere bestuurders richtten SHA op om medische hulpmiddelen, waaronder mondkapjes, te regelen voor onder meer het ministerie van Volksgezondheid. Dit deden ze naar eigen zeggen zonder winstoogmerk. Justitie verdenkt het drietal ervan hun klanten te hebben doorgesluisd naar de heimelijk opgerichte commerciële bv Relief Goods Alliance, waarmee ze ruim 28,5 miljoen euro hebben verdiend.

Onderscheid niet helder

De rechtbank in Amsterdam oordeelde vorige maand al in een civiele procedure dat het onderscheid tussen SHA en de commerciële bv niet helder was. Van Lienden en Bernd Damme werden daarop door de rechter ontslagen als bestuurders, Camille van Gestel stapte eerder al uit eigen beweging op.

Advocaat Han Jahae, die Van Lienden bijstaat, zegt in een korte reactie dat hij het bijzonder vindt dat er nu beslag is gelegd op de andere rekeningen. "Deze waren allang bekend bij het OM."

Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog. De voormalig bestuurders worden verdacht van oplichting, verduistering en witwassen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.