Nieuws

EY-top kiest voor splitsing van accountants- en adviespraktijken

De internationale top van EY heeft overeenstemming bereikt over het voornemen om de accountants- en adviestak op te splitsen. Het plan wordt nu ter stemming voorgelegd aan de partners van EY.

In een global statement stelt EY dat de “strategische evaluatie” van de afgelopen maanden heeft geresulteerd in het besluit van de internationale leiders om verder te gaan met de plannen voor splitsing in twee “distinct, multidisciplinary organizations”. Daarbij zijn verschillende opties “zorgvuldig overwogen”. Er wordt in het statement niet specifiek gesproken over audit- of consultancydiensten.

EY meent met de splitsing van de accountants- en adviespraktijken beter te kunnen inspelen op een “veranderend landschap” en aparte organisaties te kunnen bouwen die “de toekomst van onze beroepen herdefiniëren”. Dat moet ook voor de langere termijn “opwindende nieuwe kansen” creëren en meerwaarde bieden voor medewerkers, klanten en de omgeving van EY. "The world is changing, and we have to adapt to continue to thrive and achieve our full potential, while we address the needs of all of our stakeholders.

EY Nederland

“Als raad van bestuur staan wij achter de strategische heroriëntatie om te komen tot twee sterke ondernemingen”, aldus Jeroen Davidson, voorzitter raad van bestuur EY Nederland. “Wij zijn ervan overtuigd dat voor de toekomst van beide onderdelen dit de juiste richting is om zelfstandig te kunnen groeien in de dynamiek van de eigen markten.”

Volgens Davidson brengt het besluit voor de EY-medewerkers “aantrekkelijke carrièrekansen met zich mee” en geeft het klanten meer keuze. “Ik kijk met vertrouwen uit naar de komende maanden om ook in Nederland onze bijdrage aan dit proces te leveren.”

Stemming

Een volgende stap is om de circa 13.000 EY-partners wereldwijd nader te informeren over de details van de plannen, in aanloop naar een stemming daarover. EY verwacht dat die fase tot eind van dit jaar zal duren, waarna de stemming per land naar verwachting eind 2022 begint en begin 2023 klaar moet zijn.

Een beursnotering van de afgesplitste adviestak is onderdeel van de plannen, evenals het aantrekken van miljarden krediet. Dat moet de partners van de accountantspraktijk compenseren voor gemiste opbrengsten uit de beursgang van de consultancytak. Volgens de Wall Street Journal is sprake van “multimillion-dollar payouts” aan de betrokken partners.  

Project Everest

De plannen voor splitsing van de accountants- en adviespraktijk van EY kwamen eind mei van dit jaar via de Financial Times naar buiten. Intern werkte de internationale top van EY al sinds eind 2021 aan een strategische heroriëntatie, onder de codenaam Project Everest.

EY Global-ceo Carmine Di Sibio stelde deze zomer in een interview in de Financial Times dat splitsing van de praktijken de consultancytak zo’n tien miljard dollar extra omzet kan opleveren. Met name samenwerkingsverbanden met techbedrijven als Google, Amazon en Oracle zijn volgens de EY-topman de sleutel voor stevige adviescontracten.

De andere grote accountantsorganisaties geven vooralsnog aan geen splitsing van hun accountants- en adviespraktijken te overwegen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.