Nieuws

Fraude met beleggingsproducten neemt fors toe

De Fraudehelpdesk, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de politie krijgen steeds vaker signalen over frauduleuze beleggingsproducten. In juli dit jaar was de schade door beleggingsfraude nog 1,3 miljoen euro. Een maand later was dit bedrag meer dan verdubbeld, naar 2,7 miljoen euro.

De politie meldt dat mensen niet of nauwelijks rente op hun spaartegoed krijgen en dat velen daarom zoeken naar alternatieven waarbij hogere rendementen worden voorgespiegeld. Oplichters maken graag gebruik van die groeiende interesse.

De Fraudehelpdesk registreerde dit jaar al 30 procent meer frauduleuze beleggingsproducten dan in heel 2021. "Op één dag kreeg ik aangiften binnen die in schade varieerden tussen de 50 duizend en 110 duizend euro", zegt Jørg Lefers van het Cybercrimeteam van de Eenheid Oost-Nederland.

Lefers waarschuwt dat er geen vangnet is voor mensen die slachtoffer worden van beleggingsfraude. "Verzekeraars vergoeden de schade niet. Slachtoffers kunnen nergens op terugvallen en raken in een diep dal, zowel financieel als psychisch."

De criminelen opereren volgens Lefers vaak over meerdere landsgrenzen heen. Dat maakt de opsporing moeilijker.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.