Nieuws

Fraudebureau EU opent onderzoek naar Neelie Kroes

Het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) heeft een onderzoek geopend naar het lobbywerk voor Uber door voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes.

"Volgend op een voorlopige evaluatie van de beschuldigingen die onder de aandacht van OLAF zijn gebracht, heeft de directeur-generaal besloten een onderzoek te openen", stelt een woordvoerder van OLAF, nadat Follow the Money (FTM) hierover had bericht.

Oud-Eurocommissaris en -minister Kroes kwam in juli in opspraak na onthullingen over stiekem lobbywerk voor het Amerikaanse Uber door het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ. Uit e-mails, WhatsAppberichten en andere documenten bleek dat Kroes ondanks een verbod van haar voormalige werkgever, de Europese Commissie, direct na haar termijn in Brussel voor Uber aan de slag ging. Hiermee overtrad Kroes mogelijk de integriteitsregels van de commissie.

Vertrouwelijk

De commissie vroeg Kroes vervolgens per brief om opheldering. Na analyse van haar reactie heeft het dagelijks EU-bestuur de zaak naar OLAF doorverwezen. Naast het opsporen van fraude met EU-geld is OLAF ook bevoegd om onderzoek te doen naar ernstig wangedrag van personeel en leden van de EU-instellingen.

De woordvoerder wijst erop dat het onderzoek vertrouwelijk is en het bureau daarom niet kan ingaan op de zaak. Daarbij moet "het vermoeden van onschuld en daarom de reputatie van de bij het onderzoek betrokken persoon worden gewaarborgd", aldus OLAF.

Kroes zelf zegt desgevraagd niet te willen reageren op het nieuws. Ze maakt zich geen zorgen over het onderzoek, aldus de VVD-coryfee.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.