Nieuws

OM seponeert zaken tegen Hulptroepen Alliantie, onderzoek naar Van Lienden en zakenpartners gaat door

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om in het strafrechtelijk onderzoek naar de 'mondkapjesdeal' de zaken tegen de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) en de daaraan gelieerde Hulptroepen Alliantie BV (HA BV) te seponeren.

Het strafrechtelijke onderzoek tegen de drie voormalig bestuurders van SHA, hun persoonlijke holdings en Relief Goods Alliance, wordt wel voortgezet. De oud-bestuurders Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel en de aan hen gelieerde ondernemingen blijven verdachten van oplichting, verduistering en witwassen. Dit onderzoek is nog in volle gang. In dat kader is recent onder de voormalig bestuurders opnieuw beslag gelegd.

Tegen SHA en HA BV werd aangifte van oplichting gedaan. De twee ondernemingen worden door het OM gezien als het vehikel voor de gedragingen waar de voormalig bestuurders van worden verdacht, namelijk oplichting, verduistering en witwassen.

Schoon schip

"Het maatschappelijk belang om SHA en HA BV verder te vervolgen ontbreekt", aldus het OM. "SHA en HA BV zijn door de gevolgen van de tegen hen ontstane verdenking al voldoende getroffen. Bovendien heeft het nieuwe bestuur aangegeven 'schoon schip' te willen maken nadat het oude bestuur ontslagen is via een civiele procedure."

Door de uitspraak van de rechter in de civiele procedure is sprake van gewijzigde omstandigheden die, volgens het OM, een sepot van de zaken jegens SHA en HA BV rechtvaardigen.

Onderzoek Deloitte

Ondertussen wordt gewacht op het onderzoek van Deloitte Forensic and Dispute Services naar de omstreden mondkapjesdeal van Van Lieden en zijn zakenpartners. Oplevering van dat onderzoek liep meerdere malen vertraging op.

Voor de zomer berichtte minister Conny Helder van VWS dat het rapport van Deloitte niet eerder dan medio september mag worden verwacht.

Bron: OM/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.