Nieuws

Ondernemers bezorgd over lastenverzwaringen en hogere lonen

Ondernemers zijn bezorgd over "de extra lastenverzwaringen, de versnelde verhoging van het minimumloon en alle andere kosten die bedrijven op hun bord krijgen", stellen MKB-Nederland en VNO-NCW in een gezamenlijke reactie op de miljoenennota. FME is teleurgesteld.

"We moeten de motor van de economie niet uit het oog verliezen en bijvoorbeeld onbedoeld de inflatie verder aanjagen", stellen de organisaties. Ook vinden ze dat de effecten van de hoge energieprijzen voor bedrijven die veel energie gebruiken, gedempt moeten worden, net als in omringende landen. "Het is verstandig dat het kabinet hier nu serieus naar kijkt."

De ondernemersorganisaties stellen verder dat er voor het vierde jaar op rij "hard wordt geknaagd" aan de zelfstandigenaftrek die er juist is voor zelfstandig ondernemers. "Ook komt er niets voor in de plaats. Deze maatregel heeft direct effect op hun financiële ruimte om te investeren, reserveren en consumeren."

Verder vinden de belangenclubs het goed dat het kabinet actie onderneemt om de koopkracht van burgers te verbeteren en dat er zo’n 600 miljoen euro beschikbaar komt voor het mkb.

Compleet

Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, noemt de troonrede heel compleet. "Alle vraagstukken van zowel deze tijd als voor de lange termijn kwamen voorbij. Blij dat er nadrukkelijk aandacht was voor mkb en vestigingsklimaat", aldus Thijssen.

Volgens haar heeft het kabinet een oplossing gevonden om te zorgen voor koopkracht, terwijl de inflatie niet wordt aangejaagd. Ook zou het investeringsniveau met de maatregelen op peil worden gehouden. "De zorgen zijn groot, maar er gaat echt wel iets gebeuren. Beter laat dan nooit", aldus Thijssen in een toelichting.

Reactie FME

Ondernemersorganisatie FME vindt het "zeer teleurstellend" dat het kabinet in de miljoenennota geen geld reserveert om noodlijdende bedrijven als gevolg van de energiecrisis te helpen. Andere Europese landen hebben een steunpakket opgetuigd om de industrie te ondersteunen.

Ook Nederland mag van de Europese Commissie miljoenen steun geven, maar doet dat niet. Daarmee lopen we het risico dat de hele industriële waardeketen onderuit gaat", waarschuwt FME. "Het kabinet moet niet vergeten dat bedrijven de kurk zijn waarop onze economie en welvaartsstaat drijft.”

Volgens FME ziet politiek Den Haag bedrijven onterecht als niet meer dan een KVK-nummer. "Bedrijven zijn ondernemers; mensen met personeel, met studerende kinderen, hypotheken. Werkgevers maken zich net zo goed zorgen; over hoe het hoofd boven water te houden, een faillissement te voorkomen, het überhaupt kunnen betalen van de salarissen aan hun werknemers."

Webinar

De NBA organiseert op 22 september een NBA Helpt-webinar over coronaschulden. Daarin wordt onder meer gesproken met MKB Nederland-voorzitter Jacco Vonhof, over de zorgelijke ontwikkelingen voor ondernemingen, de huidige lastenverzwaringen en de extra druk die zo ontstaat bij het voldoen aan coronaschulden. Ook de rol van de accountant komt daarbij aan bod. 

Aanmelden voor het webinar kan nog via de website van de NBA. Het webinar begint om 15.00 uur. 

Bron: ANP/NBA

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.