Overheid schrijft na twee coronajaren weer zwarte cijfers
De Nederlandse overheid schrijft weer zwarte cijfers, na twee coronajaren van tekorten. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de schatkist in de eerste helft van dit jaar goed voor een overschot van dik tien miljard euro. Dat was in dezelfde periode een jaar geleden nog een tekort van dertien miljard euro.
Volgens het CBS werden in de afgelopen twintig jaar alleen in 2018 en 2019 hogere overschotten behaald. Voor de tweede helft van het jaar worden wel hogere uitgaven door Den Haag verwacht. In de miljoenennota 2023 staat voor heel dit jaar een tekort van 8,5 miljard euro, wat neerkomt op 0,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
Inkomsten
De inkomsten van de overheid stegen in de eerste zes maanden van het jaar met twaalf procent tot 22 miljard euro. Daarvan kwam ruim zeventien miljard euro uit belastingen en premies. Vooral de vennootschapsbelasting en btw zorgden voor meer inkomsten voor het Rijk. Ook kwam er meer geld binnen via de loon- en inkomstenheffing. De opbrengsten uit de energiebelasting namen daarentegen door lagere tarieven en iets minder verbruik met één miljard euro af.
De overheidsuitgaven daalden in het eerste halfjaar met één miljard euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar deze daling lijkt dus een tijdelijke trendbreuk, aldus het CBS.
Door de afbouw van de coronamaatregelen werd in de eerste helft van 2022 bijna tien miljard euro minder aan subsidie uitgegeven op jaarbasis. Tegenover deze lagere lasten stonden hogere uitgaven, vooral aan loon van overheidspersoneel en aan uitkeringen en zorg. Deze kosten stegen met zes miljard euro. Daarnaast namen de kapitaaloverdrachten met twee miljard euro fors toe. Dat kwam onder meer door compensatie van de NAM in het kader van aardgasopslag in Norg.
Schuld
De overheidsschuld kwam aan het eind van het eerste halfjaar van 2022 uit op 458 miljard euro. Dat was negen miljard euro meer dan aan het begin van het jaar. De overheid stalde overtollige euro's op bankrekeningen en deposito's. Die namen met zestien miljard euro toe.
De schuld als percentage van het bbp kwam aan het eind van het tweede kwartaal van 2022 uit op 50,9 procent. Dat was een daling met 1,6 procentpunt ten opzicht van eind 2021. Tegenover de hogere schuld in euro's stond een sterkere groei van de gehele economie.
De schuldquote bereikte tijdens de coronacrisis in het najaar van 2020 nog een top van 55,3 procent. Nu kruipt de schuldquote richting de laagste stand sinds de kredietcrisis, die eind 2019 werd genoteerd. Toen bedroeg de schuldquote 48,5 procent.
Bron: ANP/CBS
Gerelateerd

Grote IT-projecten kosten overheid al 1,3 miljard meer dan gepland
Twee op de drie grote IT-projecten van de overheid lopen vertraging op. De totale kosten van de tientallen IT-projecten vallen nu al 1,3 miljard euro hoger uit dan...

Jaarcijfers politieke partijen: SP is de rijkste partij
De Socialistische Partij (SP) had eind 2021 een eigen vermogen van bijna elf miljoen euro. Daarmee is het de rijkste partij van ons land, zo becijferde Quote.

Najaarsnota: energiesteun en rente-uitgaven drukken op rijksbegroting
Het prijsplafond en de steun aan het energie-intensieve mkb gaan komend jaar miljarden euro’s kosten. Daarnaast stijgen ook de rente-uitgaven van het Rijk. Deze...

Taskforce moet boekhouding overheid weer op orde brengen
Om de boekhouding van de overheid weer op orde te brengen tuigt minister Sigrid Kaag van Financiën een 'taskforce' op. Die moet zorgen dat het kabinet teruggaat...

Raad van State: kabinet zoekt grens overheidsfinanciën op
Het kabinet heeft de grens van een acceptabele hoeveelheid uitgaven bereikt met de miljardeninvesteringen die het heeft aangekondigd in de Voorjaarsnota, zegt de...