Nieuws

Staat New York klaagt Donald Trump aan wegens fraude

De procureur-generaal van de staat New York heeft civiele rechtszaken aangekondigd tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump en zijn kinderen Donald Trump Jr. en Ivanka Trump.

De staat New York zet die stap na drie jaar onderzoek naar de belastingpraktijken van de Trump Organization. Het bedrijf van de Trump-familie wordt beschuldigd van het plegen van "talloze daden van fraude en verkeerde voorstelling van zaken" bij het opstellen van de jaarverslagen van 2011 tot 2021.

Het onderzoek spitst zich toe op de vraag of de Trump Organization de waarde van haar onroerend goed verkeerd heeft vermeld, om zo gunstige leningen en belastingvoordelen te verkrijgen. Mazars, het accountantskantoor dat jarenlang de boekhouding van de Trump Organization verzorgde, stelde begin dit jaar niet meer achter de jaarrekeningen van het bedrijf te staan.

Volgens procureur-generaal Letitia James heeft het onderzoek "belangrijk bewijs" aan het licht gebracht dat Trump en zijn bedrijf activa op frauduleuze wijze hebben getaxeerd. Trump ontkent enig wangedrag en noemt James' onderzoek een "politiek gemotiveerde heksenjacht". James is een Democraat. De Trump Organization noemt de beschuldigingen "ongegrond".

Vertragingstactiek

De aangekondigde rechtszaak volgt op een controversieel onderzoek waarin de procureur-generaal Trump, diens bedrijf en enkele familieleden beschuldigde van vertragingstactieken. Trump en zijn kinderen negeerden dagvaardingen om te getuigen. Zo weigerde Trump op 10 augustus vragen te beantwoorden in een langdurig verhoor achter gesloten deuren op het kantoor van de procureur-generaal, waarbij hij meer dan vierhonderd keer een beroep deed op zijn grondwettelijk recht tegen zelfbeschuldiging.

Donald Trump Jr. en Ivanka Trump stemden er pas mee in verklaringen te overleggen na rechterlijke beslissingen. Een ander kind van Trump, Eric Trump, beriep zich meer dan vijfhonderd keer op het recht tegen zelfbeschuldiging tijdens een ondervraging in 2020.

De FBI voerde op 8 augustus een door de rechtbank goedgekeurde huiszoeking uit in het landgoed Mar-a-Lago van Trump in Florida. Die was onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek naar zijn behandeling van geclassificeerd materiaal dat hij in zijn tijd in het Witte Huis had verzameld.

Strafrechtelijk onderzoek

Het civiele onderzoek van James staat los van een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude tegen de Trump Organization door de officier van justitie van Manhattan in de stad New York, Alvin Bragg. Die zaak staat op de rol in oktober. De voormalige chief financial officer, Allen Weisselberg, heeft al bekend illegale betalingen aan werknemers te hebben gedaan en zal tegen het bedrijf getuigen.

Trump kwam medio dit jaar ook in het nieuws na het overlijden van zijn voormalige echtgenote Ivana Trump. Die werd door de oud-president begraven op zijn eigen golfclub in New Jersey, die daardoor formeel een begraafplaats werd. Volgens de belastingwetgeving in New Jersey worden begraafplaatsen vrijgesteld van alle belastingen, tarieven en aanslagen. De actie van Trump wordt door velen dan ook gezien als een vorm van belastingontwijking. 

Bannon ook verdacht van fraude

Ook Steve Bannon, voormalig topadviseur van Trump, wordt verdacht van fraude. De voormalige topstrateeg zou samen met anderen miljoenen dollars hebben verduisterd die door Trump-supporters waren gedoneerd om een muur te bouwen tussen de VS en Mexico, een belofte uit de verkiezingscampagne van Donald Trump.

Bannon moet zich verdedigen tegen zes aanklachten rond witwassen en samenzwering, evenals de betrokken onderneming We Build the Wall Inc. Bannon werd in augustus 2020 zelfs opgepakt vanwege de financiële fraude rondom de campagne. Veroordeeld werd hij echter niet, want Trump verleende hem een dag voor het verstrijken van zijn ambtstermijn in het Witte Huis gratie.

Destijds betrof dat echter een federale zaak. Ditmaal wordt de 68-jarige Bannon aangeklaagd door het Openbaar Ministerie van de staat New York.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.