Nieuws

Topman Britse EY: splitsing is goed voor controlekwaliteit

Volgens Hywel Ball, bestuursvoorzitter en managing partner van de Britse EY-organisatie, zal de splitsing van EY goed zijn voor de controlekwaliteit.

Dat zegt de Britse EY-topman in de Financial Times. Ball reageert op critici die vrezen dat de voorgenomen splitsing van EY nadelig zal uitpakken voor de kwaliteit van de auditpraktijk. Het afsplitsen van de consultancytak zorgt bij medewerkers juist voor meer focus op het controlewerk, aldus Ball. “Audit quality is going to be better.”

EY wil ook niet-accountants voor de auditpraktijk behouden en hun expertise inzetten op terreinen als belastingadvies en vermogenswaardering. "Het idee van de hele splitsing is gebaseerd op audit gets what audit needs", stelt Ball tegenover de Britse zakenkrant.

Juist door te werken in een auditgedreven organisatie, kunnen ook specialisten uit andere disciplines zich beter op hun taak in de controlepraktijk concentreren, meent de topman. "Op dit moment moeten ze hun aandacht ook richten op de vraag vanuit de andere diensten."

Meer investeringen mogelijk

Ball stelt verder dat de afsplitsing van de adviespraktijk meer investeringen in de controletak mogelijk maakt. De accountants hoeven niet langer te concurreren om beschikbaar kapitaal met de snel groeiende consultancypraktijk.

De internationale top van EY bereikte begin september overeenstemming over het voornemen om de accountants- en adviestak op te splitsen. Het plan wordt later dit najaar ter stemming voorgelegd aan de circa 13.000 partners van EY wereldwijd.

De andere grote accountantsorganisaties geven vooralsnog aan geen splitsing van hun accountants- en adviespraktijken te overwegen. Maar de stap van EY zorgt binnen de andere big four-organisaties wel voor discussie, meent de Financial Times. "If the profession is changing we’ve got to be ready to move", aldus een partner van een big four-kantoor.

FT: 'EY UK boss defends split, saying it would boost audit quality'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.