Nieuws

Verdachten witwaszaak rondom Jumbo-topman nog vast

Jumbo-topman Frits van Eerd is een van de personen die nog altijd wordt gehoord in een omvangrijk witwasonderzoek. Volgens verschillende media houdt het onderzoek verband met de auto- en motorsport, waar Van Eerd intensief bij betrokken is.

Dinsdag werden op meerdere plekken in Nederland doorzoekingen gedaan in een gezamenlijk onderzoek door onder meer de FIOD en het Functioneel Parket Noord-Nederland. Invallen vonden plaats in de woning van Van Eerd in Heeswijk-Dinther maar ook op plaatsen in Groningen en Drenthe.

Ook zou er een inval zijn gedaan bij het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel. Het bedrijf doet op dit moment verder geen mededelingen over de kwestie.

Een 58-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze (Drenthe) is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen. Hij zou hoofdverdachte zijn in de zaak. Volgens het Brabants Dagblad gaat het om een man uit Gasteren, waar ook een inval zou zijn gedaan. De hoofdverdachte zou actief zijn als teammanager binnen de motorracerij en in het verleden ploegleider van het door Frits van Eerd gesponsorde Jumbo TvE MX-team. Hij zou de schakel zijn geweest tussen racers die een geldschieter zochten en Van Eerd.

Behalve de hoofdverdachte zitten momenteel nog acht personen vast. De verdachten zitten in beperkingen, zegt de OM-woordvoerster. Dat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. Hoewel Jumbo zegt dat met Van Eerd wordt gesproken, wil het OM nog altijd niet bevestigen of hij ook een van de verdachten is. Volgens het Financieele Dagblad is dit gezien de inval in het huis van Van Eerd wel aannemelijk.

Autosport

Van Eerd is een fervent beoefenaar van autosporten. Hij reed de beroemde 24-uurs race van Le Mans en de Dakar-rally. Hij heeft in teams gezeten met voormalig Formule 1-coureurs, waaronder Rubens Barichello (oud-teamgenoot van Michael Schumacher bij Ferrari). Ook Nyck de Vries, Formule 2- en Formule E-kampioen en die afgelopen weekend zijn eerste meters maakte in de Formule 1, is teamgenoot geweest van Van Eerd.

Witwassen

Het witwassen gebeurde via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport, aldus het OM. Daarnaast is er een verdenking van btw-fraude in de autohandel. De hoofdverdachte wordt gezien als spin in het web. De medeverdachten wordt verweten dat zij in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij de fraude.

Jumbo is onder andere sponsor van wieler- en schaatsteam Jumbo-Visma. Ook Formule 1-coureur Max Verstappen heeft een sponsordeal met de supermarktketen. Daarnaast steekt Jumbo naar eigen zeggen ook geld in andere veelbelovende sporttalenten die het "in zich hebben om uit te groeien tot een sporticoon van de maatschappij". Zo is Jumbo onder andere sponsor van motorcrosser Jeffrey Herlings, tweevoudig wereldkampioen in de MXGP.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.