Nieuws

Adviestak EY reserveert miljarden voor overnames na splitsing

De consultancytak van EY reserveert alvast een bedrag van circa 2,5 miljard dollar, om na de splitsing van de organisatie een reeks overnames te kunnen doen. Ook het in de markt zetten van een nieuw merk kost veel geld.

De consultancypraktijk, die vanuit New York zou gaan opereren, wil na de splitsing snel de eigen marktpositie ten opzichte van grote advieskantoren en de andere big four versterken, zo meldt de Financial Times. Overnames spelen daar een belangrijke rol in.

De EY-consultants zouden de pijlen hierbij richten op adviesbureaus die zich specialiseren in terreinen als corporate strategy, duurzaamheid en technologie, maar ook kijken naar niche-advocatenpraktijken buiten de VS.

Nieuw merk

Naast de oorlogskas voor overnames reserveert de adviestak nog eens zo'n vierhonderd miljoen dollar voor het in de markt zetten van een nieuw label, omdat de merknaam EY na de splitsing meegaat naar de assurancetak van het concern.

Volgens de FT wordt door de wereldwijde top van het concern nog steeds benadrukt dat splitsing de beste keus is voor de 13.000 partners van EY, omdat de twee aparte organisaties zo bevrijd worden van regels rondom belangenconflicten die accountantskantoren beperken bij het adviseren van bedrijven die ze controleren.

Andy Baldwin, EY's global managing partner client services, stelt tegenover de krant dat veel mogelijke nieuwe acquisities, gemiddeld een kwart van de omzet, nu "op dag twee vaarwel moet worden gezegd omdat we die ook controleren". Dat probleem is na de splitsing verleden tijd. Daarmee worden ook overnamesprekken mogelijk met advocatenkantoren, die tot nu toe afhaakten vanwege de onafhankelijkheidsregels.

Stemming

Op enkele partners na zijn inmiddels alle 13.000 partners toegewezen aan één van de twee nieuwe, multidisciplinaire organisaties die na de splitsing ontstaan. Daarvan maken er straks zo’n zevenduizend deel uit van de consultancytak en zijn de overige zesduizend verbonden aan de assurancepraktijk.

EY heeft de wereldwijde stemming van de partners over de splitsing, die oorspronkelijk eind 2022 zou worden gehouden, uitgesteld naar het einde van het eerste kwartaal van 2023, in afwachting van verdere uitwerking van de financiële details. Volgens de FT kan de operationele splitsing wellicht al beginnen voordat de laatste stemmen zijn geteld.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.