Nieuws

Deeltijdwerkers willen liever niet meer uren maken

Deeltijdwerkers willen liever tijd voor zichzelf en voor hun gezin, dan meer uren maken dan ze nu doen. Ook kabinetsplannen zoals een voltijdsbonus en voordeliger kinderopvang veranderen daar weinig in.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ongeveer 12.000 werkenden uit het opiniepanel van het tv-programma. Veruit de grootste groep, zowel voltijd- als deeltijdwerkers, wil niet meer uren maken, aldus EenVandaag. Als het gaat om parttimers wil maar 16 procent meer gaan werken.

De grootste groep wil evenveel blijven werken (59 procent) of juist minder uren maken (24 procent). Ook onder voltijdwerkers is er een grote groep (31 procent) die minder uren overweegt, zo meldt EenVandaag.

Evenveel vrije tijd houden als nu is het belangrijkste motief (45 procent) voor deeltijdwerkers om niet voltijd aan de slag te gaan. Deelnemers aan het panel noemen het idee van een 40-urige werkweek “achterhaald” en stellen dat ze in deeltijd meer en beter werk leveren. Bijna dertig procent stelt dat de werkdruk ook in deeltijd al te hoog is. Ook geeft veertig procent aan met het huidige aantal uren al rond te kunnen komen.

Voltijdsbonus

Het kabinet lanceerde vorig najaar het idee van een 'voltijdsbonus', om parttimers fiscaal te stimuleren fulltime te gaan werken. Dat moet de krapte op de arbeidsmarkt helpen bestrijden. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) blijkt uit onderzoek echter dat financiële prikkels vooral invloed hebben op de keuze om al dan niet te werken en veel minder op de keuze voor het aantal uren per week.

Bron: EenVandaag/CPB

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.