Nieuws

Deloitte onderzoekt ook deal groothandel Lasaulec met Nederlandse overheid

De forensisch accountants van Deloitte onderzoeken, naast de 'mondkapjesdeal' van Sywert van Lienden, ook een omvangrijke levering van coronabeschermingsmiddelen door groothandel Lasaulec aan de Nederlandse overheid.

Dat meldt het FD. De in Heerenveen gevestigde groothandel Lasaulec leverde voor bijna honderdvijftig miljoen euro aan beschermingsmiddelen aan het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). De groothandel is een dochterbedrijf van de holding van autodealer Frits Kroymans, die ooit bekend werd als de Nederlandse 'Mister Ferrari'.

Volgens de krant is de omvang van de deal op te maken uit geanonimiseerde onderzoeksgegevens van Deloitte, dat de leveringen aan het LCH onderzoekt. In totaal spendeerde het LCH voor 1,4 miljard euro aan persoonlijke beschermingsmiddelen, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Flink verdiend

Het FD stelt dat de groothandel op de deal met het LCH "tientallen miljoenen winst" heeft gemaakt. Het onderzoek naar de deal met Lasaulec wordt onderzocht door Deloitte omdat de totale omvang ervan groter is dan honderd miljoen euro, maar niet vanwege vermeende misstanden. Betrokkenen vanuit de Kroymans-holding erkennen dat ze "flink" hebben verdiend aan de deal, maar stellen tegelijk dat er "niks mis" is met de levering en dat dat uit het onderzoek van Deloitte zal blijken.

De jaarrekening van Lasaulec over 2020 laat zien dat dankzij de deal met LCH sprake was van een verdubbeling van de omzet tot € 217,8 mln. Het resultaat voor belastingen verzevenvoudigde naar € 47,5 miljoen, aldus het FD.

Zowel Deloitte als het ministerie van Volksgezondheid geven geen antwoord op vragen van de krant over de lopende onderzoeken. Naast de deals met Relief Goods Alliance (RGA) van Sywert van Lienden en Lasaulec wordt door forensisch specialisten ook gekeken naar het Britse bedrijf Bunzl, dat voor € 131 miljoen aan materialen leverde aan LCH.

In verband met een conflicterend belang van Deloitte wordt naar die laatste deal echter onderzoek gedaan door het Hilversumse onderzoeksbureau Ebben Partners.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.