Nieuws

Duitse kantoren BNP Paribas doorzocht om kwestie dividendfraude

Justitie in Duitsland heeft kantoren van de bank BNP Paribas in Frankfurt doorzocht. Het onderzoek bij de Franse bank is onderdeel van een groot onderzoek naar jarenlange fraude met dividendbelasting. Die affaire heeft de Duitse schatkist miljarden euro's gekost, schatten experts.

Een woordvoerder van BNP Paribas bevestigde een eerder bericht van Handelsblatt over de doorzoekingen van zijn Duitse kantoren. Een woordvoerder van de openbaar aanklager in Keulen meldde dat er onderzoeken bij een bank lopen, maar gaf de naam van het bedrijf niet prijs.

Het onderzoek draait om het 'cum/ex-schandaal', het zogenoemde 'dividendstrippen'. Daarbij wisselden enorme pakketten aandelen razendsnel van eigenaar rond de datum dat dividend werd uitbetaald over die stukken. Vervolgens vroegen zowel de koper als de verkoper dividendbelasting terug, terwijl maar één van die twee partijen die belasting had betaald.

ABN Amro en accountants

In 2019 en 2020 waren er ook invallen bij ABN Amro in Frankfurt. ABN Amro zei aan alle onderzoeken te hebben meegewerkt en ook aan alle belastingverplichtingen in Duitsland te hebben voldaan.

Ook bij KPMG in Frankfurt deed het OM een inval. Belastingadviseurs van KPMG traden in het verleden namens ABN Amro op in een geschil met de Duitse belastingdienst over dividendbelasting. Ook een fiscalist van Deloitte wordt genoemd in het omvangrijke CumEx-dossier.

Voor betrokkenheid bij de zwendel zijn verschillende bankiers, handelaren, advocaten en financieel adviseurs aangeklaagd. Vorige maand legde de rechtbank in Bonn een oud-belastinginspecteur, die gezien wordt als bedenker van de truc, acht jaar cel op.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.