Nieuws

FTM: KPMG en Deloitte genoemd in Duits CumEx-dossier

Belastingadviseurs van KPMG traden in 2012 namens ABN Amro op in een geschil met de Duitse belastingdienst over frauduleuze CumEx-transacties. Ook een fiscalist van Deloitte is mogelijk betrokken bij het CumEx-dossier.

Dat meldt onderzoekswebsite Follow the Money op basis van vertrouwelijke documenten. Het Openbaar Ministerie in Keulen deed vorig jaar een inval bij het kantoor van KPMG in Frankfurt. FTM bericht over een vergadering begin 2012 van ABN Amro en de Duitse belastingdienst, waarbij ook twee KPMG’ers aanwezig waren.

Belastingadviseurs

KPMG was destijds controlerend accountant van ABN Amro. “Er schoven echter geen accountants aan bij het gesprek met de Duitse fiscus, maar belastingadviseurs”, aldus FTM. In oktober 2012 oordeelde de belastingdienst dat bijna honderd miljoen euro aan dividendbelasting die eerder via CumEx-transacties door de bankiers was ontvangen, aan de Duitse fiscus moest worden terugbetaald. ABN Amro wilde dit besluit aanvechten. “En KPMG stond de bank daarbij terzijde”, aldus FTM.

De onderzoekssite meldt dat de Duitse autoriteiten inmiddels meer dan 1700 bankiers, handelaren, advocaten en belastingadviseurs verdenken van betrokkenheid bij het frauduleuze dividendstrippen, de zogenoemde Cumex-fraude.

In een rapport uit 2017 van de bijzondere onderzoekscommissie CumEx van de Duitse Bondsdag wordt KPMG in totaal 34 keer genoemd, aldus FTM. De site verwijst naar een citaat van de Duitse zakenkrant Handelsblatt, die eerder stelde dat KPMG volgens experts “voor tientallen cum-ex-klanten heeft gezorgd”, via het adviseren van opdrachtgevers.

Deloitte

In de berichtgeving van de site wordt ook een tax partner van Deloitte genoemd als mogelijk betrokken bij het dividendstrippen, in de tijd dat deze fiscalist nog bij Fortis werkte. Het CumEx-schandaal heeft de Duitse schatkist volgens schattingen zo’n twaalf miljard euro gekost, maar elders wordt ook nog veel hogere bedragen genoemd.

Een woordvoerder van KPMG Nederland wilde vanwege de geheimhoudingsplicht niet reageren op individuele klantzaken, aldus FTM. Vaksite AccountancyVanmorgen kreeg na vragen aan Deloitte te horen dat de betreffende tax partner voor zover bekend "in het geheel geen verdachte is".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.