EU: 'groene claims' helft van de tijd misleidend
De helft van de beweringen over duurzaamheid van producten die gebruikt worden bij reclame-uitingen in de EU, zijn misleidend of onbewezen.
Dat blijkt uit een conceptrapport van de Europese Commissie, waar de Financial Times inzage in kreeg. Bij 53 procent van honderden beweringen die de Commissie in 2020 onderzocht bleken deze veelal niet te kloppen of misleidend te zijn. De bevindingen zijn voor Brussel belangrijk bij het introduceren van nieuwe regels rondom greenwashing, waarbij er wettelijke voorwaarden komen die duidelijk maken wanneer je bepaalde beweringen mag doen.
De regels zijn onderdeel van het totaalpakket aan nieuwe regelgeving dat duurzaamheid moet stimuleren en gaan gelden voor alle producten en diensten in de EU. Financiële diensten zijn uitgezonderd, omdat daar aparte regelgeving voor is.
PEF
Volgens de door de EU voorgestelde regels moeten bedrijven die groene claims maken hun producten beoordelen met behulp van de zogenaamde product environmental footprint (PEF)-methode, of met behulp van nieuw ontwikkelde, door de EU goedgekeurde alternatieve methoden die aan bepaalde eisen voldoen.
De PEF-methodiek omvat zestien categorieën van verschillende soorten invloeden die producten en diensten kunnen hebben, waaronder klimaatverandering, landgebruik en watergebruik, maar niet op andere gebieden zoals herbruikbaarheid en gerecycled materiaal. Volgens de voorgestelde regels mogen bedrijven geen milieuclaims maken over producten die niet onder een geautoriseerde methodologie vielen.
"De lat ligt behoorlijk hoog", zegt Margaux Le Gallou, programmamanager bij de Environmental Coalition on Standards. Zij legt uit dat elke categorie die niet onder PEF valt, een goedgekeurde methodologie moet hebben. "Als je dat niet hebt, mag je deze claims niet maken. Dit is een grote overwinning."
Gerelateerd

BusySeasonTalks: 'Greenwashing is fraude ten koste van een volgende generatie'
BST-sessie 61 op dinsdag 21 maart was bedoeld als 'wake-up call' voor accountants rondom duurzaamheidsinformatie. Hosts Charlie Groen en Tülay Dilsiz-Gedik spraken...

Europese Commissie wil misleidende milieuclaims aanpakken
De Europese Commissie wil af van misleidende beweringen van bedrijven over hoe groen hun producten of diensten zijn. Volgens de commissie is meer dan de helft van...

Klimaatactivistische aandeelhouder klaagt directie Shell aan
De directieleden van Shell worden persoonlijk aangeklaagd omdat ze niet genoeg doen om het olie- en gasconcern te laten voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs.

GRI: 'Verplichte assurance bij duurzaamheidsdata is kwestie van tijd'
Het verplicht verstrekken van zekerheid bij duurzaamheidsinformatie is slechts een kwestie van tijd. Daarvoor moet worden gewerkt aan een wereldwijd systeem voor...

Duurzame koekjes smaken het lekkerst
In de weg naar volwassenheid van duurzaamheidsinformatie gaan er ongetwijfeld dingen mis. Maar niets doen is geen optie.