Nieuws

EU: 'groene claims' helft van de tijd misleidend

De helft van de beweringen over duurzaamheid van producten die gebruikt worden bij reclame-uitingen in de EU, zijn misleidend of onbewezen.

Dat blijkt uit een conceptrapport van de Europese Commissie, waar de Financial Times inzage in kreeg. Bij 53 procent van honderden beweringen die de Commissie in 2020 onderzocht bleken deze veelal niet te kloppen of misleidend te zijn. De bevindingen zijn voor Brussel belangrijk bij het introduceren van nieuwe regels rondom greenwashing, waarbij er wettelijke voorwaarden komen die duidelijk maken wanneer je bepaalde beweringen mag doen.

De regels zijn onderdeel van het totaalpakket aan nieuwe regelgeving dat duurzaamheid moet stimuleren en gaan gelden voor alle producten en diensten in de EU. Financiële diensten zijn uitgezonderd, omdat daar aparte regelgeving voor is.

PEF

Volgens de door de EU voorgestelde regels moeten bedrijven die groene claims maken hun producten beoordelen met behulp van de zogenaamde product environmental footprint (PEF)-methode, of met behulp van nieuw ontwikkelde, door de EU goedgekeurde alternatieve methoden die aan bepaalde eisen voldoen.

De PEF-methodiek omvat zestien categorieën van verschillende soorten invloeden die producten en diensten kunnen hebben, waaronder klimaatverandering, landgebruik en watergebruik, maar niet op andere gebieden zoals herbruikbaarheid en gerecycled materiaal. Volgens de voorgestelde regels mogen bedrijven geen milieuclaims maken over producten die niet onder een geautoriseerde methodologie vielen.

"De lat ligt behoorlijk hoog", zegt Margaux Le Gallou, programmamanager bij de Environmental Coalition on Standards. Zij legt uit dat elke categorie die niet onder PEF valt, een goedgekeurde methodologie moet hebben. "Als je dat niet hebt, mag je deze claims niet maken. Dit is een grote overwinning."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.