Nieuws

Nieuw consortium moet mens en robot meer laten samenwerken

Een aantal universiteiten en grote bedrijven gaan samenwerken om de kloof tussen robotica en de werkvloer te verkleinen. Daarvoor is een nieuw consortium opgezet.

Robots werken niet goed samen met mensen. Bij onverwachte gebeurtenissen raken ze van slag. Daarom worden ze wel op grote schaal gebruikt in fabrieken, maar lukt het niet om ze elders op de werkvloer te introduceren, zo schrijft Trouw.

Doel van het nieuwe onderzoekscentrum is om robots te maken die mensen daadwerkelijk kunnen ondersteunen in hun werkzaamheden. Ook werknemers worden betrokken bij de ontwikkeling, zegt initiatiefnemer David Abbink, hoogleraar mens-robot-interactie TU Delft, tegenover de krant.

Verstoffen

Robots worden nog vooral ontwikkeld op basis van wat technisch mogelijk is, maar staan vaak te verstoffen, “omdat vakmensen er niet mee willen werken”, aldus Abbink. Door technici, sociale wetenschappers en vakmensen te betrekken bij de ontwikkeling, wil het nieuwe consortium dat ondervangen, aldus Trouw.

Aan het consortium FRAIM nemen vijf universiteiten deel, drie hogescholen en TNO. Onder de bedrijven waarmee wordt samengewerkt zijn multinationals als Heineken en Ahold Delhaize. Een eerste project met een robotarm voor motoronderhoud loopt inmiddels bij KLM.

Bron: Trouw

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.