Nieuws

RSM staat open voor fusiegesprekken

RSM, wereldwijd één van de grootste accountantskantoren na de big four, staat open voor een fusie met andere accountants- en adviesorganisaties. Dat stelt ceo Jean Stephens van RSM International in een interview met de Financial Times.

RSM wil door het samengaan met een andere grote speler nadrukkelijker kunnen concurreren met de big four, zo schrijft de Financial Times. In omvang is RSM wereldwijd momenteel het zesde accountants- en advieskantoor.

De FT denkt dat een fusie tussen twee grote kantoren, in combinatie met de voorgenomen splitsing van EY, de accountantsmarkt flink op zijn kop kan zetten. Mogelijk zullen dan ook andere partijen stappen zetten zoals het splitsen van de advies- en auditpraktijken, of het samengaan met andere kantoren.

Naast RSM hebben in de VS ook partijen als BDO en Grant Thorton al mogelijkheden voor een fusie met een andere speler onderzocht, aldus de FT. RSM-ceo Stephens benadrukt in de Britse zakenkrant dat een fusie tussen grote accountantsorganisaties een “echte uitdaging” is. Niet alleen moeten de klantenbestanden op elkaar aansluiten, maar ook de strategie vereist afstemming. Anders pakt een fusie op termijn negatief uit, meent zij.

Jaarcijfers

RSM presenteerde deze maand positieve cijfers over 2022. Zo steeg de wereldwijde omzet met vijftien procent naar ruim acht miljard dollar. Met name in de regio’s Latin America en Asia Pacific groeide de organisatie snel, met respectievelijk 26 en 19 procent. Maar ook in de VS (+14 procent) en Europa (+17 procent) groeide RSM stevig.

Vooral de omzet in consulting services groeide hard in 2022, met liefst 37 procent. Accounting groeide met elf procent en de auditpraktijk met zes procent. In de afgelopen drie jaar is de omzet van RSM wereldwijd ruim veertig procent gestegen en het kantoor mikt op een verdubbeling in 2030.

Inmiddels is RSM aanwezig in 120 landen, met 57.000 medewerkers. De strategie richting 2030 gaat uit van verregaande digitalisering van de praktijk en het toewerken naar een “seamless global organisation”.

In Nederland neemt RSM een twaalfde positie in op de ranglijst van grootste accountantskantoren, met een omzet van ruim 71 miljoen euro (cijfers over 2021) en bijna 500 medewerkers.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.