Nieuws

Accountants en ondernemers blij met Europese aanpassing controlegrenzen

Zowel accountants als ondernemers zijn positief over het besluit van de Europese Commissie om de grensbedragen voor verplichte wettelijke jaarrekeningcontroles te verhogen. Voor veel bedrijven scheelt het duizenden euro's aan kosten voor verplichte accountantscontrole.

Na eerdere berichtgeving vanuit de NBA over de verhoging van de controlegrenzen door de Europese Commissie, citeert het FD nu enkele betrokkenen. NBA-bestuurslid Steef Visser noemt de verhoging tegenover de krant "een goede zaak, want de afgelopen jaren is het hard gegaan met de inflatie".

Volgens Visser worden kleinere ondernemingen nu niet verplicht tot het maken van onnodige kosten. Voor accountants is het volgens hem ook goed nieuws, want "op de markt voor accountants is schaarste". Straks is er minder vaak een nieuw kantoor nodig om een onderneming te helpen met de verplichte controle.

Juichende klant

Geert Dreschler, partner bij MKB Accountants uit Veenendaal, spreekt tegenover het FD van "mooi nieuws" en heeft naar eigen zeggen "de eerste juichende klant al aan de lijn gehad", aldus de krant. Volgens Drechsler zaten diverse mkb-ondernemers op aanpassing van de controlegrenzen te wachten en scheelt het voor bedrijven soms tienduizenden euro's als ze geen verplichte accountantscontrole hoeven te ondergaan. 

Ook hij vindt het positief voor de accountants, stelt hij in een toelichting op BNR Nieuwsradio. "Voor de kantoren in het mkb zal het niet rustiger worden, want die kunnen hun relatie met de klant in stand houden, nu ze niet meer controleplichtig zijn." Dreschler geeft op de radiozender aan niet bang te zijn dat kwaadwillende ondernemers gaan rommelen met de cijfers als ze niet controleplichtig zijn. "Ook de ondernemers die op de grens zitten hebben een accountant die de jaarrekening samenstelt en die kijkt naar zaken die er gebeuren. Dus die trend verwacht ik zeker niet."

VNO-NCW en MKB Nederland zijn volgens het FD ook blij met de inflatiecorrectie in de aangepaste richtlijn. De controlegrenzen zijn te lang niet ge├»ndexeerd en dus moeten sommige ondernemingen nu nog een accountant inhuren, wat straks niet meer nodig is. Volgens een woordvoerder van de ondernemersorganisaties is het vinden van een accountant al moeilijk genoeg.  

Nog niet definitief

De aangepaste Richtlijn 2013/34/EU moet in Europa nog wel twee maanden 'voorgehangen' worden bij de Europese Raad en het Europees Parlement. Die kunnen nog bezwaar maken. Ook zou de termijn met nog eens twee maanden kunnen worden verlengd, op initiatief van het Europees Parlement of de Raad.

Helemaal definitief is de richtlijn dus nog niet. Nederland en een aantal andere lidstaten hebben het onderwerp aangekaart in Europa, daarom verwacht de NBA dat de Nederlandse wetgever de aangepaste EC-richtlijn zal willen implementeren. De wetgever kan al wel starten met de voorbereidingen van de implementatie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.