Nieuws

Bejaarde penningmeester moet de cel in wegens diefstal en valse jaarrekeningen

De rechtbank Overijssel heeft een 76-jarige penningmeester veroordeeld tot acht maanden celstraf. Als penningmeester stal hij ruim zeven jaar lang geld van de rekening van een stichting en maakte valse jaarrekeningen op. Hij gebruikte daarbij zijn jarenlange ervaring bij een accountantskantoor.

Dat meldt de website Rechtspraak.nl. Als penningmeester kon de man jarenlang beschikken over de rekening van de stichting. Met een pinpas van de stichting nam hij geld op bij betaalautomaten en betaalde daarmee dagelijkse boodschappen, etentjes, kleding, brandstof voor zijn auto, de inrichting van een werkkamer en een auto.

Ook deed hij met geld van de stichting betalingen aan een deurwaarder voor priv├ęschulden. In totaal ging het in de periode januari 2013 tot medio 2020 om diefstal van een bedrag van ruim 91.000 euro.

Valse jaarrekeningen

Naast de diefstal maakte de man zich tussen begin 2017 en medio 2020 ook schuldig aan valsheid in geschrifte. Hij had jarenlang gewerkt bij een accountantskantoor en gebruikte zijn kennis en ervaring om de jaarrekeningen van de stichting, de toelichtingen daarop en de verantwoording daarvan, zelf op te maken.

Daarbij deed hij alsof de jaarrekeningen waren opgemaakt door het kantoor KAN Belastingadviseurs uit Doorwerth, in overeenstemming met voor het accountantsberoep geldende standaarden.

Goede naam aangetast

De man heeft met zijn handelwijze niet alleen op geraffineerde wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen van het nietsvermoedende bestuur van de stichting en dat vertrouwen beschaamd, maar ook de goede naam van een accountantskantoor aangetast met zijn handelwijze, zo oordeelt de rechtbank in Almelo.

Dat de man zich alleen heeft laten leiden door eigen gewin en geen rekening hield met de grote financi├źle gevolgen van zijn handelen voor de stichting, rekent de rechtbank de man zwaar aan. Naast zijn celstraf moet de man ook ruim 90.000 euro terugbetalen.

Bron: Rechtspraak.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.