Nieuws

BV oprichten kan vanaf 2024 ook digitaal

Een wetsvoorstel voor het digitaal oprichten van besloten vennootschappen (DOBV) treedt per 1 januari 2024 in werking. De nieuwe wet moet het oprichten van bedrijven vereenvoudigen.

Dat bevestigde Franc Weerwind, minister voor Rechtsbescherming, tijdens een recent congres van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), zo meldt vakwebsite Advocatie. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om BV's volledig online op te richten. Nederland sluit daarmee aan bij een Europese richtlijn om de oprichting van bedrijven te moderniseren en te vereenvoudigen.

Ondernemers kunnen via het online DOBV-platform straks ook zonder fysieke aanwezigheid van een notaris een besloten vennootschap oprichten. Daarbij worden digitale notariële aktes, digitale identificatie en digitale ondertekening "met de hoogste betrouwbaarheidsniveaus" gebruikt, aldus de KNB.

Het DOBV-platform staat al klaar sinds 2021, maar kon nog niet gebruikt worden omdat de bijbehorende wetgeving nog niet zover was. De KNB gaat notarissen uitgebreid informeren over de komende veranderingen, stelt de beroepsorganisatie. Naast cursussen en bijeenkomsten komt er ook een kennisbank, die notarissen en hun cliënten moet helpen bij gebruik van het nieuwe online platform.

Bron: Advocatie

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.