Nieuws

De Volksbank zet nieuwe bestuurder op antiwitwasbeleid

De Volksbank, bekend van onder meer SNS en ASN Bank, zet een nieuwe, speciaal daarvoor vrijgemaakte bestuurder op het bestrijden van financiële criminaliteit.

Zo denkt het concern in staatshanden, dat een boete boven het hoofd hangt voor gebrekkige naleving van de antiwitwasregels, zaken als witwassen en terrorismefinanciering effectiever te kunnen bestrijden. Transformatiedirecteur Marjolein de Jongh, die het antiwitwasbeleid tot nu toe in haar portefeuille had, zal haar taken neerleggen.

Per 1 november creëert de Volksbank in zijn uitvoerend comité de nieuwe functie chief financial economic crime officer (cfeco). Het wervings- en selectieproces voor de functie is inmiddels gestart. Maar de bank houdt er rekening mee dat er met ingang van volgende maand nog geen kandidaat is gevonden. Tot de vacature is ingevuld zal topman Martijn Gribnau de taken waarnemen.

Boete

In augustus werd bekend dat de Volksbank niet genoeg deed om witwassen en financieren van terrorisme tegen te gaan. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft toen ook aangekondigd een boete te willen opleggen. Het is nog niet duidelijk hoe hoog die boete wordt. Van de toezichthouder heeft de Volksbank daarbij tot 1 april gekregen om zijn procedure te verbeteren.

Het vertrek van De Jongh is volgens de bank "in goed overleg" besloten. Zij blijft tot 1 mei volgend jaar nog als adviseur aan de Volksbank verbonden. De functie van transformatiedirecteur (CTO), een post met als belangrijkste taak om het concern wendbaarder te maken, komt met haar vertrek te vervallen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.