Nieuws

ECB houdt rentepauze na recordreeks verhogingen

De Europese Centrale Bank (ECB) laat de rente in de eurozone onveranderd op vier procent, het hoogste niveau ooit.

De centrale bank houdt daarmee voor het eerst een rentepauze na een recordreeks van verhogingen. Sinds medio vorig jaar zijn de leenkosten in het eurogebied met tien stappen op rij opgeschroefd om de inflatie te bestrijden. 

Bij het vorige rentebesluit in september werd de rente nog met een kwart procentpunt opgeschroefd, tot de huidige vier procent. De beleidsmakers gaven wel aan dat dit mogelijk de laatste verhoging zou zijn. Volgens de ECB heeft de rente namelijk nu een niveau bereikt om de inflatie op termijn weer naar de doelstelling van twee procent te laten terugkeren.

Het zal daarbij nog wel een tijd duren voor de rente weer omlaag kan, omdat de inflatie in de eurozone nog steeds te hoog is. Die kwam in september uit op 4,3 procent. In zijn prognoses gaat de ECB ervan uit dat de inflatie voor heel dit jaar op 5,6 procent uitkomt. Volgend jaar moet die zijn afgezwakt tot 3,2 procent en in 2025 tot 2,1 procent.

Onzekerheden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) zei eerder deze maand in een gesprek met het ANP al dat de ECB de rente waarschijnlijk minimaal een jaar op het huidige niveau zal laten. Knot, die ook een van de beleidsbepalers bij de ECB is, sloot echter een extra renteverhoging niet uit, mocht dat nodig zijn om de inflatie te beteugelen.

Ook andere bestuurders van de ECB hebben al gewaarschuwd dat de oorlog in Israƫl de economische onzekerheden vergroot en de inflatie kan stuwen als gevolg van een hogere olieprijs. Daardoor zouden centralebankiers meer druk kunnen gaan voelen om de rentes toch verder te verhogen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.