Nieuws

Euronext geeft beursfondsen iets meer tijd om accountant te vinden

De Amsterdamse beurs Euronext geeft acht beursgenoteerde ondernemingen die hun notering dreigen te verliezen iets meer tijd om een controlerend accountant te vinden. Hun beursnotering zou begin november worden geschrapt, maar de beursfondsen krijgen nu tot half januari de tijd.

Dat meldt onder meer het FD, op basis van berichtgeving door MidkapNL. Die vereniging heeft met Euronext Amsterdam overleg gevoerd over het ‘strafbank-beleid’ van Euronext en het beperkte aantal oob-accountantsorganisaties waar beursfondsen terecht kunnen voor hun controle. MidkapNL spreekt van een "structureel probleem in de Nederlandse accountancysector".

De acht fondsen hebben nu tot uiterlijk 15 januari 2024 respijt gekregen. Op die datum moet er een getekende overeenkomst voor controle van de jaarrekening over 2024 liggen. Ligt die overeenkomst er niet, dan wordt de notering van het betreffende beursfonds drie dagen later alsnog beëindigd, zo stelt Euronext.

Coulance

Volgens Euronext gaat het om een eenmalige coulancemaatregel voor de fondsen die nog geen gecontroleerde cijfers over 2022 hebben. De desbetreffende ondernemingen mogen echter pas van het strafbankje, als ze ook een door een oob-accountant gecontroleerde jaarrekening over het afgelopen boekjaar kunnen overleggen. 

De komst van het Portugese accountantskantoor CFA op de Nederlandse markt van oob-accountantsorganisaties biedt bedrijven mogelijk weer een kans om aan de criteria voor een beursnotering te voldoen. Recent werd bekend dat vastgoedonderneming Bever Holding, in navolging van Value8, ook contact heeft gezocht met dat Portugese kantoor.

FD: 'Beurs geeft kleine fondsen laatste kans vanwege komst Portugese accountant'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.