Nieuws

Europese consultatie over grensbedragen controles gesloten

De Europese Commissie heeft de consultatie over de grensbedragen voor verplichte wettelijke jaarrekeningcontroles op 6 oktober gesloten. Op de consultatie is veelvuldig gereageerd, onder meer door de NBA.

De beroepsorganisatie pleit ervoor om de maximale grensbedragen voor verplichte wettelijke jaarrekeningcontrole te laten meegroeien met de inflatie. Anders worden te veel mkb-bedrijven controleplichtig, wat leidt tot lastenverzwaring.

De NBA heeft hierover eerder een standpunt gepubliceerd en dat bij de Tweede Kamer onder de aandacht gebracht. Minister Kaag van Financiƫn heeft hiervoor op verzoek van de Kamer aandacht gevraagd in Brussel.

Criteria

Nederland hanteert de binnen Europa maximaal toegestane grensbedragen, die echter sinds 2013 niet meer zijn aangepast. De Europese Commissie heeft de ruimte om de eisen eens in de vijf jaar aan te passen aan de inflatie. In 2018 is dat niet gedaan, maar dit jaar heeft de EC hiervoor vanaf medio september een snelle consultatie uitgeschreven.

Met name de afgelopen jaren is sprake van sterke inflatie. Daardoor worden steeds meer mkb-ondernemingen controleplichtig, hoewel ze oorspronkelijk niet binnen de scope van de wetgeving vielen. Dat zorgt voor extra administratieve lasten.

Veel reacties

In totaal zijn 64 schriftelijke reacties binnengekomen op de consultatie. Daaronder zijn naast de NBA en de SRA ook diverse beroepsorganisaties van accountants elders in Europa, en ondernemersorganisaties zoals VNO-NCW, MKB-Nederland, het Vakcentrum en ook vakbond FNV.

Naast de reacties vanuit de NBA en de SRA hebben enkele Nederlandse accountantskantoren ook individueel gereageerd, zoals Baker Tilly, Visser & Visser en Grant Thornton. De Europese Commissie wil op basis van de feedback nog in het vierde kwartaal van dit jaar tot vaststelling komen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.