Nieuws

Export van Nederland naar Rusland in 2022 bijna gehalveerd

De export vanuit Nederland naar Rusland is vorig jaar bijna gehalveerd. Vorig jaar verdiende Nederland 1,7 miljard euro aan de uitvoer naar Rusland, 42 procent minder dan het jaar daarvoor.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. De halvering is uiteraard een gevolg van de inval van Rusland in Oekraïne in februari 2022. Nederland en veel andere landen reageerden daarop door sancties op te leggen aan Rusland, zoals import- en exportbeperkingen. Het gaat bijvoorbeeld om machines, auto's, jachten, juwelen en kleding.

Ook besloten veel bedrijven om Rusland de rug toe te keren. Vooral voertuigen voor op de weg, machines en onderdelen daarvoor, geneesmiddelen en bloemen en planten gingen vorig jaar minder vaak van Nederland naar Rusland, aldus het CBS.

De export van diensten was in 2022 eveneens flink minder. Diensten zijn goed voor een kwart van de exportverdiensten aan Rusland. Dit zijn voornamelijk zakelijke diensten, vergoedingen voor intellectueel eigendom en bouwdiensten. De waarde van dit soort exporten daalde volgens het CBS met 48 procent.

Meer handel met omliggende landen

Dat er minder handel met Rusland plaatsvond, betekent niet dat er minder werd gehandeld met aan Rusland verbonden landen. Nederland handelde juist vaker met landen in de zogeheten Euraziatische Economische Unie, met uitzondering van Belarus. Dat land is namelijk een bondgenoot van Rusland en daarom gelden ook tegen Belarus sancties.

Nederland verdiende vorig jaar het meest aan de handel met Kazachstan en verdubbelde de export naar Kazachstan met bijna het dubbele. Vorig jaar was de export naar dat land 329 miljoen euro waard. Daarnaast handelde Nederland veel vaker met Armenië en Kirgizië.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.