Nieuws

Oud-zakenpartner: FTX-topman gaf opdracht tot fraude

Topman Sam Bankman-Fried gaf persoonlijk opdracht tot het misleiden van klanten van zijn cryptohandelsplatform FTX, dat vorig jaar omviel.

Dat zei zijn voormalige zakenpartner en vriendin Caroline Ellison in een getuigenverklaring voor de rechter. Zij bekende vorig jaar al schuld aan grootschalige fraude rond FTX.

FTX-oprichter Bankman-Fried (31) wordt ervan verdacht klanttegoeden te hebben doorgesluisd naar zijn investeringsfonds Alameda Research, dat een tijdlang door Ellison werd geleid. Alameda gebruikte volgens de voormalige topvrouw zo'n 10 miljard dollar van FTX-klanten. De grote architect van de fraude was Bankman-Fried, stelde Ellison.

"Hij was degene die deze systemen optuigde en die Alameda toestemming gaf om het geld op te nemen, en hij was degene die ons opdracht gaf klanttegoeden te gebruiken om onze leningen af te betalen."

Donaties

Naar de getuigenis van de 28-jarige Ellison werd lang uitgekeken. Zij is een van de drie personen die tot de vertrouwelingen van Bankman-Fried wordt gerekend.

Aanklagers verdenken hem ook van illegale politieke donaties en vastgoedaankopen met geld van klanten die hun geld op FTX hadden gestald. Bankman-Fried ontkent schuldig te zijn aan fraude en andere misdrijven, maar erkende eerder fouten te hebben gemaakt in de aanloop naar het faillissement van FTX.

Afdekken

Bankman-Frieds advocaat stelde dat ook Ellison schuld draagt voor het omvallen van de cryptobeurs, onder andere door risico's rond bepaalde beleggingen niet af te dekken. Maar zij zegt dat alle belangrijke beslissingen te hebben afgestemd met Bankman-Fried. "Hij was de persoon aan wie ik officieel verantwoording aflegde, hij had de mogelijkheid om me te ontslaan als hij wilde", zei ze.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.