Nieuws

PIA Group neemt nichekantoor SVC over

PIA Group heeft een nieuwe overname bekendgemaakt. Het in financiële dienstverleners gespecialiseerde accountantskantoor SVC uit Amersfoort wordt onderdeel van de groep. Accountant.nl sprak met de directie van SVC.

Wilbert Geijtenbeek

Het Amersfoortse full-servicekantoor SVC Accountants & Adviseurs wordt volledig eigendom van PIA Group. De dertig werknemers van het kantoor bedienen voornamelijk financiële dienstverleners, waaronder assurantietussenpersonen en gevolmachtigd agenten. Het merk blijft bestaan onder de paraplu van PIA Group Nederland. Een overnameprijs is niet bekend gemaakt.

Foto: medewerkers PIA Groep

Marktleider in assurantiebranche

SVC is in 2003 opgericht als adviesbureau gericht op de assurantiebranche. Sindsdien is die markt aan steeds strengere regelgeving onderhevig, wat maakte dat de vraag naar accountancydiensten sterk steeg, stelt registeraccountant Hugo van der Meer (49), die als directeur verantwoordelijk is voor de accountantspraktijk van SVC. "Voor gevolmachtigde agenten in de assurantiebranche doen wij veel assurancewerkzaamheden en aan assurance verwante opdrachten. Daarin zijn we als gespecialiseerd accountantskantoor inmiddels Nederlands marktleider." Dat is een gereguleerde markt waarop De Nederlandsche Bank streng toezicht houdt,. aldus Van der Meer. "Dat vereist voor klanten degelijke compliance- en accountantswerkzaamheden, waaronder jaarrekeningcontroles."

Van die jaarrekeningcontroles doet SVC er echter maar een beperkt aantal. Tegelijk is de nichemarkt waarin SVC actief is de afgelopen jaren flink geconsolideerd. Steeds meer buitenlandse intermediairs en private-equityfirma's nemen Nederlandse financiële dienstverleners over of voegen die samen in steeds grotere verbanden, stelt directielid Richard Meinders. "Omdat onze klanten daardoor steeds groter van omvang worden, hebben ze behoefte aan jaarrekeningcontroles door een partij die hun branche begrijpt. Ons kantoor is daarvoor echter als zelfstandige partij te klein. We hebben weliswaar de kennis, maar niet de capaciteit. Daarom zijn we afgelopen jaar op zoek gegaan naar een kapitaalkrachtige partner met groeiambitie."

Niet op de grote hoop

Met die wens maakten Meinders, Van der Meer en de andere directieleden Wim van de Weg en Edwin Perotti in november 2022 kennis met vader en zoon Brouwers. Het model van PIA Group past volgens de beide directeuren beter bij SVC dan andere private-equitymodellen. Van der Meer: "Ons merk is in onze niche ijzersterk. Wij wilden als specialistisch kantoor niet verdwijnen op de grote hoop van een kopende partij." Bovendien, voegt Meinders toe, moesten ook de andere activiteiten van SVC blijven bestaan. "We bieden diensten in compliance en controlling voor klanten. Een koper moet ook toegevoegde waarde zien in die activiteiten."

Beide directeuren bevestigen afgelopen jaar vaak te zijn benaderd door verschillende private-equityfirma's en financiële makelaars. Volgens Meinders gaf het behoud van de identiteit van SVC de doorslag bij de keuze voor PIA Group. "IA Group combineert het schaalvoordeel met het behoud van onze identiteit."

Samen digitaliseren

Kansen zien Meinders en Van der Meer vooral in assurance-dienstverlening. Van der Meer: "Voor een rendabele controlepraktijk zou je jaarlijks tientallen jaarrekeningcontroles moeten uitvoeren. Door gebruik te maken van de capaciteit van registeraccountants en assistentie van de andere dochterlabels van PIA Group kunnen we nu meer opdrachten aannemen om dat aantal te bereiken. De eerste opdrachten zijn al getekend."

Chief operating officer Elke Klaassen van PIA Group laat weten te willen investeren in de kwaliteit van het kantoor en de compliance-dienstverlening. "Er bestaat een mogelijkheid om meer klanten beter te bedienen door samen te werken." Zij denkt aan de combinatie van de expertise van SVC en de auditcapaciteit van de andere kantoren in PIA Group en ziet ook kansen om gezamenlijke keuzes te maken in digitalisering en personeelszaken van de vier dochterlabels van PIA Group Nederland. "Onze keuzes voor de software liggen nog niet vast. We zullen die overigens niet van bovenaf dicteren aan onze kantoren. Er blijft ook in de toekomst ruimte voor kantoren om daar hun eigen invulling aan te geven, zeker omdat bepaalde sectoren of werkzaamheden specifieke eisen stellen aan softwarekeuzes."

Meinders laat desgevraagd weten dat SVC gebruikmaakt van enkele onmisbare, op de verzekeringsbranche gerichte administratieve applicaties, maar dat controlesoftware en meer generieke tools desgewenst vervangen zouden kunnen worden. "Ik sta graag open voor verbetering."

'Geen schuldenverzwaring'

De balans van SVC wordt door de koper niet verzwaard met vreemd vermogen, stelt Van der Meer. "Bankleningen en schuldenverzwaring zijn bij ons niet aan de orde. Dat is ook geen onderdeel van de gesprekken geweest. We willen vanuit ons resultaat blijven investeren."

Voor welk bedrag de vier partners zich hebben laten uitkopen, is niet bekend gemaakt. Zij hebben zich gedeeltelijk laten uitbetalen en voor een ander deel van de verkoop van hun belang aandelen in de groep verworven. Dat zij vanaf dit jaar geen aanspraak meer kunnen maken op hun vaste jaardividend, is volgens Van der Meer geen bezwaar. "Als directie hebben we een managementovereenkomst met een goede vergoeding. We hadden ervoor kunnen kiezen om zelfstandig te blijven en onze jaardividenden te ontvangen, maar ik denk dat we dan onze klanten niet blijvend goed hadden kunnen bedienen. In deze constructie kan dat wel."

Horizon

Meinders, die inmiddels 59 jaar is, is het met zijn tien jaar jongere collega eens: "Voor mij speelde de horizon mee. Ik heb me aan een bepaalde termijn gecommitteerd. Als partner voel ik me verantwoordelijk om dit kantoor, dat ik als een dochter beschouw, aan de juiste partij uit te huwelijken. Zo voelt het." Meinders is niet bang dat SVC na een toekomstige exit van PIA Group in verkeerde handen terechtkomt. "In de verzekeringsmarkt is de consolidatie al langer gaande. Ik merk daar dat private-equitypartijen die verkopen hun deelnemingen vaak aan strategische kopers overdoen. Ook in de accountancy verwacht hij dat andere, waarschijnlijk buitenlandse kantoren de Nederlandse kantoren die nu nog in handen van investeringsmaatschappijen zijn, zullen overnemen. Daarnaast is Baltisse een familiefonds, wat maakt dat de horizon verder ligt dan bij private equity."

'Meerdere gesprekken gaande'

Met de overname komt PIA Group Nederland uit op vier labels. Naast SVC gaat het om de vorige maand bekendgemaakte overnames van Cooster en ESJ. Ook het Zwolse kantoor Brouwers van Han en Ewout Brouwers maakt deel uit van de groep.

Vader en zoon Brouwers namen in november 2022 het initiatief tot een Nederlandse vestiging van de in België al langer actieve PIA Group. Die werd in 2012 opgericht in België̈ door accountant Steven Brouckaert. In 2019 stapte familiefonds Baltisse, van ondernemer Filip Balcaen, in om versnelde groei en innovatie mogelijk te maken. In de Belgische markt telt PIA Group inmiddels meer dan vijftig kantoren. Ceo Ewout Brouwers van PIA Group Nederland stelt nog "meerdere gesprekken" met potentiële verkopende kantoren te hebben lopen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.