Nieuws

'Psychische klachten groot probleem voor krappe arbeidsmarkt'

Volgens arbodiensten vormt ziekteverzuim door psychische klachten een groeiend risico, op de toch al krappe Nederlandse arbeidsmarkt. Ze zien het aantal ziekmeldingen door stress, overspannenheid en oververmoeidheid stijgen.

Dat schrijft Trouw, dat verwijst naar eerder onderzoek van TNO in 2022. Daaruit bleek dat zeker 1,3 miljoen Nederlanders kampen met stressgerelateerde klachten zoals vermoeidheid, overspannenheid, lusteloosheid of een burn-out.

Volgens de arbodiensten valt ongeveer een kwart van alle ziektedagen die zij registreren inmiddels in de categorie psychisch verzuim. Wie uitvalt met dergelijke klachten is vaak langer dan honderd dagen uit de running. Dat zorgt weer voor meer druk bij andere medewerkers en zorgt zo voor een neerwaartse spiraal.

De arbodiensten vrezen dat binnen enkele jaren een derde van alle werknemers kan uitvallen door stress. Grote partijen in deze sector melding een stijging in verzuim van ruim acht procent door zulke klachten. Volgens ArboUnie is het verzuim door psychische klachten dit jaar groter dan ooit.

Jonge werknemers

De arbodiensten zien met name jonge werknemers (tot circa 35 jaar) regelmatig uitvallen door zulke klachten. TNO gaf eerder aan dat een kwart van alle jongeren (18-34 jaar) kampt met burn-outklachten. Volgens deskundigen kan dat komen door de inrichting van het werk, de combinatie van werk en privé en gebrekkige preventie. Tegelijk willen ze niet spreken van een generatieprobleem.

Werkgevers zijn aan één dag verzuim gemiddeld ongeveer 315 euro kwijt, aldus verzuimbegeleiders, die spreken van een "epidemie" die onvoldoende wordt erkend. De experts vrezen voor miljoenen Nederlanders met psychisch leed, verminderde arbeidsproductiviteit en daardoor ook miljarden aan omzetverlies voor bedrijven, aldus Trouw.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.