'Psychische klachten groot probleem voor krappe arbeidsmarkt'
Volgens arbodiensten vormt ziekteverzuim door psychische klachten een groeiend risico, op de toch al krappe Nederlandse arbeidsmarkt. Ze zien het aantal ziekmeldingen door stress, overspannenheid en oververmoeidheid stijgen.
Dat schrijft Trouw, dat verwijst naar eerder onderzoek van TNO in 2022. Daaruit bleek dat zeker 1,3 miljoen Nederlanders kampen met stressgerelateerde klachten zoals vermoeidheid, overspannenheid, lusteloosheid of een burn-out.
Volgens de arbodiensten valt ongeveer een kwart van alle ziektedagen die zij registreren inmiddels in de categorie psychisch verzuim. Wie uitvalt met dergelijke klachten is vaak langer dan honderd dagen uit de running. Dat zorgt weer voor meer druk bij andere medewerkers en zorgt zo voor een neerwaartse spiraal.
De arbodiensten vrezen dat binnen enkele jaren een derde van alle werknemers kan uitvallen door stress. Grote partijen in deze sector melding een stijging in verzuim van ruim acht procent door zulke klachten. Volgens ArboUnie is het verzuim door psychische klachten dit jaar groter dan ooit.
Jonge werknemers
De arbodiensten zien met name jonge werknemers (tot circa 35 jaar) regelmatig uitvallen door zulke klachten. TNO gaf eerder aan dat een kwart van alle jongeren (18-34 jaar) kampt met burn-outklachten. Volgens deskundigen kan dat komen door de inrichting van het werk, de combinatie van werk en privé en gebrekkige preventie. Tegelijk willen ze niet spreken van een generatieprobleem.
Werkgevers zijn aan één dag verzuim gemiddeld ongeveer 315 euro kwijt, aldus verzuimbegeleiders, die spreken van een "epidemie" die onvoldoende wordt erkend. De experts vrezen voor miljoenen Nederlanders met psychisch leed, verminderde arbeidsproductiviteit en daardoor ook miljarden aan omzetverlies voor bedrijven, aldus Trouw.
Gerelateerd

Veel jonge werkenden kampen met burn-outklachten
Een op de vier jonge werkenden van 18 tot en met 34 jaar heeft te maken met burn-outklachten als gevolg van werk.

'Minder aandacht voor stress en mentale gezondheid werknemers'
Meer dan de helft van alle werkenden in Nederland ervaart één of meerdere keren per week stress. Gemiddeld gaat het om zeven werkdagen per maand. Slechts 54 procent...

Werkdruk belangrijkste oorzaak ziekteverzuim, preventie 'cruciaal'
Het ziekteverzuim onder Nederlandse werknemers bedroeg vorig jaar 5,2 procent en dat is historisch hoog. Dit verzuim is voor een groot deel het gevolg van mentale...

Planbureau: Werkgevers hebben moeite om personeel vast te houden
Werkgevers hebben moeite om personeel vast te houden. Werknemers ervaren veel werkdruk en stress, maar werkgevers weten niet hoe ze dat kunnen oplossen. Ook is een...

Young profs vrezen voor reviews en extra werkdruk door duurzaamheidsinformatie
Jonge accountants ervaren nog steeds angst voor reviews door toezichthouder AFM, de NBA of de SRA, al neemt die vrees iets af. Ook zijn young profs bezorgd over...