Nieuws

Raad van State vindt het 'onrealistisch' dat Nederland klimaatdoelen haalt

Het is nog onzeker of de doelstellingen in de Klimaatwet op tijd worden gehaald. Om het klimaatdoel van 55 procent CO2-emissiereductie in 2030 te halen, moeten alle beleidsvoornemens van het kabinet volledig én op tijd worden uitgevoerd én maximaal effect hebben. Dat is niet realistisch.

Dat staat in de jaarlijkse Klimaatbeschouwing van de Afdeling advisering van de Raad van State. De belangrijkste adviseur van het kabinet verwijst naar de doorrekening van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Daaruit komt naar voren dat het klimaatdoel alleen gehaald wordt als alle factoren, dus ook het weer en de energiemarkt, meezitten.

Er zijn grote knelpunten in de uitvoering door een tekort aan mensen, middelen en materialen, aldus de Raad van State. Het kabinet werkt aan plannen en programma’s om zulke knelpunten op te lossen, maar de stap van papier naar praktijk wordt nog onvoldoende gezet.

Politieke keuzes

Het behalen van de klimaatdoelstellingen vraagt ook om heldere politieke keuzes. Het is van belang dat het kabinet voortvarend keuzes maakt, dat deze consequent worden uitgevoerd en dat zo ook richting wordt gegeven aan de totstandkoming van een klimaatneutraal Nederland in 2050, stelt de raad. “Vooruitschuiven van keuzes brengt het behalen van de klimaatdoelstellingen in gevaar.”

De raad adviseert het kabinet om een methodiek te ontwikkelen voor het definiëren en classificeren van alle klimaatuitgaven en -lasten. Ook moet de cyclus van de Klimaatwet beter aansluiten op de begrotingscyclus. Verder zou in de Klimaatwet, rekening houdend met Europese ontwikkelingen, ook een nationaal tussendoel voor 2040 moeten worden opgenomen.

Bron: Raad van State

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.