Nieuws

Finance professional ziet talentschaarste nog steeds als grootste risico

Voor finance professionals vormt de uitdaging om talent te vinden en te behouden op dit moment nog het grootste risico voor hun bedrijven, door de lage werkloosheid en stijging in werkgelegenheid. Dit blijkt uit de Global Economic Conditions Survey (GECS), een wereldwijde enquête van IMA en ACCA onder 819 accountants.

Volgens de deelnemers zijn in het derde kwartaal van 2023 de talentschaarste en het behouden van personeel (24 procent) en de economische recessie en inflatie (23 procent) de grootste risico's voor hun organisaties. Regelgeving, compliance en juridisering is gestegen naar de top drie (16 procent). Tegelijk is de zorg over technologie, data en cybersecurity iets gezakt naar de vijfde plek.

Uit de survey blijkt dat organisaties het steeds moeilijker vinden om om te gaan met de snelheid waarmee risico's optreden.

Leiderschap

Ook uitten de deelnemers in Q3 meer bezorgdheid ten opzichte van voorgaande kwartalen over het leiderschap in hun organisaties. Bijvoorbeeld waar het gaat om het onderschatten van de effecten van kostenbesparing, het conflict tussen het uitrollen van nieuwe producten en de beoogde waardes en ethiek, en de gevolgen van de toepassing van artificial intelligence (AI).

Volgens het onderzoek is het vertrouwen in de economie in West-Europa opnieuw gedaald in het derde kwartaal van 2023. De enquête, afgenomen voordat de oorlog in Israël uitbrak, laat de status van de huidige economische situatie zien door de ogen van financiële professionals. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.