Nieuws

KPMG verwacht op termijn fusies tussen zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars zullen waarschijnlijk op termijn samengaan om kosten te besparen. Ze hebben de afgelopen jaren hun financiële reserves ingezet om aantrekkelijk te blijven voor de consument en de premiestijging te beperken, omdat consumenten snel overstappen naar een goedkopere verzekeraar.

Dat meldt KPMG op basis van onderzoek. Volgens de onderzoekers verdienen zorgverzekeraars door beperking van de premiestijging nauwelijks aan de basisverzekering. De kosten van zorgverzekeraars zijn de laatste harder gestegen dan de premies en grotere zorgverzekeraars zijn beter in staat hun administratieve kosten te drukken, waardoor ze een voordeel hebben ten opzichte van kleinere zorgverzekeraars.

"De marges zijn zeer smal, omdat consumenten kritisch naar de hoogte van de zorgpremie kijken", stelt David Ikkersheim, partner Healthcare bij KPMG. Ook hebben zorgverzekeraars volgens Ikkersheim moeite om zich te onderscheiden op kwaliteit van de zorginkoop, waardoor consumenten vooral kiezen op prijs.

Groot en klein

Grote verzekeraars zijn minder harder geraakt door deze ontwikkeling. De kosten van de vier grootste verzekeraars Achmea, VGZ, VZ en Menzis zijn de laatste jaren gedaald, maar niet bij de kleinere verzekeraars DSW, ASR, ZZ, ONV en Salland. Gemiddeld genomen zijn de financiƫle reserves van zorgverzekeraars de afgelopen jaren met twee procent afgenomen.

Volgens Rutger Hagendoorn, verantwoordelijk voor de verzekeringssector van KPMG's Strategy and Operations-praktijk, is in de verzekeringsmarkt al langer een fusiegolf gaande. "Doordat kleine verzekeraars op de lange termijn niet met grote verzekeraars op prijs kunnen concurreren, verwachten we een soortgelijke ontwikkeling binnen de zorgverzekeringssector", aldus Hagendoorn.

Wat het samengaan van zorgverzekeraars betekent voor de hoogte van de premies is niet onderzocht.

Bron: ANP/KPMG

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.