Nieuws

Onderzoek: Tweederde Nederlanders wil periode in buitenland wonen en werken

Veel Nederlanders zouden graag voor een langere periode in het buitenland wonen en werken.

Dit blijkt uit onderzoek van de bank Bunq onder vijfhonderd volwassen Nederlanders. 69 procent zou graag een keer Nederland verruilen voor een andere standplaats over de grenzen. Bij jongeren is dat zelfs 77 procent.

De bank, die zich met het onderzoek richt op toekomstige expats en zogenoemde 'digital nomads', analyseerde de gemiddelde kosten voor (co-)werkplekken, openbaar vervoer, huur, voedsel en nutsvoorzieningen in 28 Europese hoofdsteden. Londen, Dublin en Luxemburg zijn de duurste opties, Boekarest, Boedapest en Athene zijn het voordeligst.

Met slechts 935 euro per maand is Boekarest de goedkoopste bestemming voor digital nomads met een bescheiden beurs. Boedapest staat met 1.090 euro op de tweede plaats, maar ook Athene is opvallend goedkoop (1.191 euro). Londen is met 3.220 euro per maand de duurste van de Europese hoofdsteden, op gepaste afstand gevolgd door Dublin (2.908 euro), Luxemburg (2.544 euro) en Kopenhagen (2.482 euro).

Huurprijzen

Buitenlandse expats die voor Amsterdam kiezen, betalen maandelijks gemiddeld 2.386 euro voor hun levensonderhoud. Daarmee is onze hoofdstad fors duurder dan andere populaire hoofdsteden, zoals Berlijn (2.150 euro), Parijs (2.140 euro) en Rome (1.811 euro).

De grootste boosdoener zijn de hoge huurprijzen. Zo is een expat ongeveer veertig procent minder kwijt aan woonlasten in Parijs of Berlijn dan in Amsterdam: 1.565 euro tegenover ongeveer 1.100 euro. Vergeleken bij eerdergenoemde bestemmingen is Amsterdam daarentegen wel voordeliger wat betreft de gemiddelde maandelijkse kosten voor voedsel (292 euro per maand) en (co-)werkplekken (189 euro per maand).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.