Nieuws

PCAOB beboet zes accountantskantoren wereldwijd voor slechte communicatie met audit committees

De Amerikaanse toezichthouder PCAOB legt zes accountantsorganisaties uit verschillende landen boetes en disciplinaire maatregelen op, voor overtreding van de regels rondom de communicatie van accountants met audit committees.

De zes accountantskantoren worden gesanctioneerd als onderdeel van een 'veegactie' (sweep), waarbij de PCAOB gelijktijdig informatie over mogelijke overtredingen bij een aantal bedrijven verzamelde. In juli van dit jaar kwamen uit die sweep ook al sancties voort tegen vijf andere kantoren.

Volgens PCAOB-voorzitter Erica Williams ziet de toezichthouder "te veel gevallen waarin auditors de regels en normen niet naleven in de communicatie met audit committees". De toezichthouder gaat daarom door met het afdwingen van communicatievereisten. Die moeten garanderen dat audit committees voldoende informatie hebben om goed toezicht te houden op het werk en de onafhankelijkheid van de auditor, aldus Williams.

Boetes

Bij de zes kantoren die nu worden beboet is dat niet goed gegaan, stelt de PCAOB. De zes organisaties (Cherry Bekaert LLP, Deloitte Audit in Luxemburg, KPMG in Argentiniƫ en in Braziliƫ, RH CPA en UHY LLP), krijgen boetes opgelegd tussen 35.000 en 50.000 dollar, plus disciplinaire maatregelen.

Zonder de bevindingen van de PCAOB toe te geven of te ontkennen, stemde elk kantoor daarmee in. De PCAOB wil dat de kantoren hun beleid en procedures opnieuw bezien of beter naleven, als het gaat om de communicatie met audit committees.

De Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) houdt toezicht op de kwaliteit van de audits bij beursgenoteerde bedrijven. Sinds 2022 hanteert de PCAOB ook sweeps als onderdeel van haar handhavingsbeleid.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.