Nieuws

Zzp'ers niet blij met voorstel nieuwe zzp-wet

Over het voorstel voor een nieuwe zzp-wet zijn zzp'ers zelf niet te spreken. Acht op de tien zzp'ers steunen het wetsvoorstel niet. Dat blijkt uit een peiling van online bank Knab, onder ruim tweehonderd zzp'ers.

De nieuwe zzp-wet, de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden, vervangt de huidige Wet DBA.

De overheid worstelt met de regels rondom schijnzelfstandigheid van zzp'ers, zo blijkt uit de hoeveelheid wijzigingen die in de afgelopen jaren zijn doorgevoerd. De nieuwe zzp-wet moet daar iets aan doen. De nieuwe wet moet schijnzelfstandigheid bestrijden en de rechten van zzp'ers beter waarborgen, hoopt demissionair minister Van Gennip.

Opdracht of persoon

Nieuw is onder meer dat wordt beoordeeld per opdracht en niet op persoonsniveau. Bijna zeventig procent van de ondervraagden is het daarmee niet eens en vindt dat men naar de persoon zou moeten kijken. Ruim veertig procent van de zzp'ers vreest dat ze hun opdrachten maar gedeeltelijk, of zelfs helemaal niet meer, kunnen blijven doen als zelfstandige.

Negen van de tien ondervraagden vindt dat het wetsvoorstel de vrijheid van het ondernemerschap beperkt. Ook Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) is ontevreden met het wetsvoorstel en vindt het kabinet opnieuw moet beginnen.

Consultatie

Er is meer begrip voor het onderdeel van de wetgeving dat gaat over het rechtsvermoeden op basis van uurtarief. De helft van de ondervraagden vindt dat de overheid onderscheid moet maken tussen zzp'ers op basis van uurtarief, maar denkt dat die grens op vijftig euro per uur moet liggen.

Het wetsvoorstel ligt nog tot en met 10 november ter consultatie voor. Er is al vele honderden keren op gereageerd. Naar verwachting is het aan een nieuwe regering om daarna met het langlopende zzp-dossier verder te gaan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.