Nieuws

DNB ziet inflatie sneller dalen, in 2025 al onder Europees doel

De inflatie in Nederland duikt binnen twee jaar weer onder het Europese doel van twee procent. Daarmee nemen de prijsstijgingen sneller af dan verwacht.

Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een nieuwe raming. DNB-hoofdeconoom Olaf Sleijpen stelt dat de historisch grote renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB), gericht op het omlaag krijgen van de inflatie, "zijn vruchten lijken af te werpen". Voor volgend jaar rekent DNB op een inflatie van 2,9 procent, waarna de jaarlijkse stijging van het prijspeil ergens eind 2025 "iets onder de twee procent" komt te liggen. De algehele prijsstijging neemt vooral af door het goedkoper worden van energie.

Door de kosten voor lenen te verhogen wil de ECB het minder aantrekkelijk maken om geld te besteden. Daardoor stijgen producten en diensten minder hard in prijs, zo is de gedachte. Door de inmiddels snel gedaalde inflatie, van bijna twaalf procent vorig jaar naar zo'n vier procent in 2023, hield de ECB de rente de afgelopen vergaderingen al stabiel op een hoog niveau.

Markt heeft niet altijd gelijk

Het betekent volgens Sleijpen nog niet dat de rente komend voorjaar alweer fors omlaag kan, waar marktkenners wel op rekenen. "Ze zeggen dat de markt altijd gelijk heeft, maar ik heb daar nu wel mijn twijfels over." Verschillende beleidsbepalers, in zowel de Verenigde Staten als Europa, zeiden eerder ook al dat een renteverlaging, waardoor bijvoorbeeld ook de hypotheekrente weer omlaag zou kunnen, mogelijk nog wat langer op zich laat wachten.

DNB werkte ook een negatiever scenario uit, waarin door oplopende spanningen wereldwijd de energie- en olieprijs weer zou oplopen. In dat geval blijft de inflatie in 2025 waarschijnlijk iets boven de gewenste twee procent.

Tegenvaller

Economieminister Micky Adriaansens is onaangenaam verrast door de jongste economische prognoses van DNB. "Deze raming valt tegen", erkent de demissionaire bewindsvrouw. "Je ziet dat onze open economie gevoelig is voor ontwikkelingen elders, zoals de afnemende wereldhandel, hogere rente en inflatie." Toch blijft Adriaansens erbij dat de Nederlandse economie er "in de basis" nog altijd goed voorstaat. "De inflatie daalt geleidelijk en de werkloosheid blijft relatief laag."

De minister wijst er wel op dat de bedrijfsinvesteringen nu twee kwartalen op rij zijn afgenomen. "Dat baart me zorgen. De overheid moet samen met het bedrijfsleven blijven investeren in een sterke economie."

Bron: ANP/DNB

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.