Nieuws

Levi positief over Accountantsdag, maar vindt partnermodel 'archaïsch'

Marcel Levi, arts, bestuurder en spreker op de recente Accountantsdag, kijkt in zijn column in het Parool terug op de dag. Hij was blij verrast door het programma, maar is kritisch over het partnermodel.

Levi ging tijdens de Accountantsdag in op thema’s als werkdruk, risicomanagement en leiderschap. Als vaste columnist is hij in Het Parool erg positief over de toogdag voor accountants, die dit jaar in Leusden werd gehouden.

"Ik heb allerlei vooroordelen over accountants en verwachtte een weinig bruisende bijeenkomst over duffe snufjes van boekhouden, saaie jaarrekeningen en slaapverwekkende workshops over activa en passiva", aldus de arts-hoogleraar. "Niets was minder waar. Het was een dynamisch programma, waarin ethiek, maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering, duurzaamheid en diversiteit volop aan de orde kwamen."

Partnermodel

Na zijn keynote schoof Levi aan bij een discussie met enkele jonge accountants, waarin het onder meer ging over de houdbaarheid van het partnermodel. In zijn column stelt hij dat dat model, zowel bij artsen als accountants, "aan alle kanten" kraakt. "Jongere medewerkers voelen steeds minder voor de jarenlange verplichte slavenarbeid en de competitie met collega’s in de race naar het partnerschap", meent hij.

Ook zorgt het partnermodel voor een "vergrijsde bedrijfsleiding, die weinig bereid is tot innovatie en verandering". Bovendien gaat bij partners soms het eigen inkomen voor het bedrijfsbelang.

En het draagt niet bij aan diversiteit, want bij grote kantoren is minder dan vijftien procent van de partners een vrouw, aldus Levi. Hij noemt het partnermodel, ook voor artsen, daarom een "archaïsche bedrijfsvorm".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.