Nieuws

Negen gemeenten krijgen 26 miljoen euro om winkelgebied aan te pakken

Negen gemeenten ontvangen in totaal 26 miljoen euro om hun winkelgebied aan te pakken. Dat heeft minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bekendgemaakt.

In veel gemeenten neemt de leegstand van winkels toe, waardoor winkelgebieden minder aantrekkelijk worden voor bewoners en bezoekers. Met de bijdrage van EZK kan een aantal gemeenten hun winkelgebieden aantrekkelijker maken en zo meer bezoekers trekken.

Dat kan bijvoorbeeld door gevelrenovatie, betere looproutes en meer openbare zitplekken, meent EZK. "Ook zorgt meer groen voor een winkelgebied waar mensen graag boodschappen doen", stelt de minister. "Op deze manier houden we dorpen en steden levendig."

De negen gemeenten die een bijdrage ontvangen zijn Apeldoorn (Gelderland), Emmen (Drenthe), Enschede (Overijssel), Nissewaard (Zuid-Holland), Sluis (Zeeland), Someren (Noord-Brabant), Terneuzen (Zeeland), Waalwijk (Noord-Brabant) en Westervoort (Gelderland).

Derde ronde

De toekenning van 26 miljoen euro aan negen gemeenten vormt de derde ronde van de 'Impulsaanpak Winkelgebieden' van EZK. Voor die regeling is in totaal honderd miljoen euro beschikbaar.

In september 2022 ontvingen elf andere gemeenten een Rijksbijdrage van 22 miljoen euro. In maart 2023 kende het kabinet nog eens 18 miljoen euro toe aan negen volgende gemeenten. Naast gemeenten hebben private investeerders een belangrijk aandeel in de uitvoering van de projecten.

Aanvragen

De regeling kent in totaal vier openstellingsperiodes. Voor de vierde en laatste ronde kunnen gemeenten een aanvraag indienen tussen 20 mei en 1 juli 2024. In deze ronde is nog 22 miljoen euro beschikbaar.

Gemeenten kunnen informatie vinden via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

Bron: ANP/RVO

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.