Nieuws

Salaris blijft doorslaggevende factor op krappe arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt blijft aanhoudend krap en het aantrekken en behouden van talent is voor veel bedrijven nog steeds een grote uitdaging. Een goed salarisvoorstel blijkt nog steeds een doorslaggevende factor bij het werven van nieuwe medewerkers.

Ook bij het behoud van talent is salaris een zorg. Bovendien hebben werkgevers en werknemers een sterke mening over de voor- en nadelen van loontransparantie op de werkvloer. Dat blijkt uit de Salarisgids 2024 van recruitmentbureau Robert Half, een jaarlijks onderzoek naar de salarissen, trends en veranderingen op de arbeidsmarkt.

Werkgevers hebben een hoopvol perspectief op 2024, een jaar waarin velen denken te kunnen groeien. Schaarste aan goed personeel blijft echter een reden tot zorg: 67 procent van de werkgevers vreest dat zij moeite zullen hebben met het aantrekken van nieuw talent en 66 procent maakt zich zorgen om het behoud van huidig personeel.

Salaris

Salaris blijft hierin meewegen; 29 procent van de werkgevers wil in het nieuwe jaar een vast verhogingspercentage introduceren, terwijl 28 procent een verhoging in lijn met de indexering zal vaststellen en 14 procent op prestaties gebaseerde verhogingen doorvoert.

"Zeker door de recente inflatie is een competitief salaris een belangrijke drijfveer in de baankeuze, vooral als talenten kunnen kiezen tussen verschillende aanbiedingen. Loononderhandelingen worden daarmee weer een stevige component in de gesprekken", aldus Ricardo van Popering van Robert Half. 

Tegelijk blijkt het vermogen om salarissen in 2024 te verhogen voor iedere werkgever anders. "Het is daarom van belang om ook verder te kijken dan het salaris en aandacht te besteden aan de extra secundaire voorwaarden die kandidaten wensen. Zo zien we een stijgende vraag naar compensatie van vervoerskosten en de optie om een al dan niet elektrische fiets te leasen. Andere secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals tegemoetkomingen voor thuiswerken, de verstrekking van thuiswerkapparatuur, een fitnessabonnement en ondersteuning van het mentale welzijn zijn eveneens in trek."

Loontransparantie

Meer dan de helft van de werkgevers (56 procent) en werknemers (60 procent) denkt dat meer openheid over salarissen een positief effect zal hebben op de bedrijfscultuur. Tegelijkertijd maken werkgevers zich zorgen dat meer transparantie kan leiden tot hoger personeelsverloop en hun onderhandelingsmogelijkheden beperkt bij het aantrekken en behouden van talent. Werknemers benoemen spanningen tussen werknemers (54 procent) als keerzijde van transparantie, maar denken ook dat het loononderhandelingen eenvoudiger maakt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.