Samenwerking Microsoft en OpenAI onder vergrootglas
De Britse mededingingsautoriteit en de Amerikaanse marktwaakhond zijn onafhankelijk van elkaar een onderzoek gestart naar de innige samenwerking tussen softwareconcern Microsoft en ChatGPT-maker OpenAI.
De Competition and Markets Authority (CMA) gaat na of de belangrijke investeerder en aandeelhouder te veel zeggenschap heeft over het snelgroeiende bedrijf in kunstmatige intelligentie (AI). Daarvoor wordt de mening van verschillende partijen gevraagd.
Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.
De CMA wil weten of er door recente veranderingen nu sprake is van een fusie of een verschuiving van de zeggenschap over OpenAI. De waakhond wil vervolgens nagaan of dit gevolgen heeft voor de hoeveelheid overgebleven concurrentie in de sector. "Er zijn recentelijk een aantal ontwikkelingen geweest in het bestuur van OpenAI, waarvan sommige betrekking hadden op Microsoft", zo formuleert de CMA de aanleiding voor het onderzoek.
Zeggenschap
Microsoft investeert al jaren in OpenAI, in totaal voor 13 miljard dollar. Het softwareconcern heeft 49 procent van de aandelen in handen. Na de recente chaos bij OpenAI met het ontslag en de terugkeer van topman Sam Altman, kreeg Microsoft toegang tot het nieuwe toezichthoudende bestuur.
Volgens Microsoft gaat dit alleen om een functie zonder stemrecht. "Dat is het enige wat er is veranderd", reageert Microsoft-president Brad Smith, die daarmee tegenspreekt dat zijn bedrijf nu zeggenschap heeft over OpenAI. "We zullen nauw samenwerken met de CMA om alle informatie te verstrekken die nodig is."
In de samenwerking met OpenAI maakt Microsoft gebruik van de AI-programma's van de onderneming, waar ook Dall-E toe behoort. OpenAI maakt op zijn beurt gebruik van de servercapaciteit van het bedrijf achter computerprogramma's als Word.
Bron: ANP
Gerelateerd

Wanneer komt de quantum leap?
In 1998 fietste ik naar het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in de Amsterdamse Watergraafsmeer, voor een gesprek met twee onderzoekers over quantum computing.

BNR: techreuzen verzwijgen energieverbruik AI-samenvattingen
Grote techbedrijven zoals Google en Microsoft geven geen inzage in het energieverbruik van automatische AI-samenvattingen in hun zoekmachines. Maar deskundigen waarschuwen...

Strategie bedrijven rondom digitalisering en AI nog vaak onduidelijk
Hoewel veel organisaties inmiddels een strategie hebben ten aanzien van digitalisering, robotisering en AI, is de duidelijkheid daarvan vaak een punt van discussie....

Accountancy moet AI snel omarmen om personeelstekort en regeldruk op te vangen
Bijna twee derde van de accountantskantoren kampt met personeelstekorten. Tegelijkertijd stijgen de loonkosten en neemt de regeldruk toe. AI kan de sector helpen...

Meeste organisaties zijn niet voorbereid op door AI versterkte cyberdreigingen
De snelle opmars van AI zorgt voor meer geavanceerde cyberdreigingen, die sneller groeien dan de verdediging van bedrijven. Slechts tien procent van de ondernemingen...