Nieuws

Topmanagers Turkse bank onderzocht om fraudezaak met voetballers

Topmanagers van de Turkse Denizbank worden onderzocht om mogelijke betrokkenheid bij een spraakmakende fraudezaak met bekende voetballers als slachtoffers. Dit heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zaterdag laten weten in gesprek met journalisten.

Onlangs kwam al uit gerechtelijke documenten naar buiten dat een filiaalmanager van de Denizbank is beschuldigd van een piramidezwendel ter waarde van 44 miljoen dollar. Onder anderen voormalig Barcelona-middenvelder Arda Turan, Emre Belözoğlu, die eerder bij Internazionale en Atlético Madrid speelde, en Galatasaray-doelman Fernando Muslera zeggen daar slachtoffer van geworden te zijn en spaargeld verloren te hebben.

De manager, die al maanden vastzit en tegen wie door een aanklager in Istanbul meer dan tweehonderd jaar celstraf is geëist, zou in totaal achttien mensen hebben opgelicht door hen zeer hoge rendementen op investeringen te beloven. Volgens de aanklacht deed ze dat onder meer door hen te vertellen dat oud-bondscoach Fatih Terim ook zou hebben geïnvesteerd.

De betreffende manager heeft schuld bekend. Maar volgens haar zou de oorspronkelijke inleg van bijna alle gedupeerden al zijn terugbetaald. Ook heeft ze gezegd dat andere managers van Denizbank van de zwendel afwisten. Denizbank verklaarde eerder juist niet op de hoogte te zijn geweest van de fraude. De bank zou pas van de transacties hebben gehoord toen slachtoffers eerder dit jaar met klachten kwamen.

Onderzoek

Erdogan wilde zaterdag niet op de aard van het onderzoek ingaan. Ook noemde hij geen namen van mensen die onderzocht worden. "Turkije is een rechtsstaat en iedereen die onwettige daden begaat, zal worden gestraft", betoogde hij wel. "Onze burgers mogen niet in de val lopen van fraudeurs."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.